IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени в еврозоната се ускорява през февруари

Промените в производствените цени обикновено достигат и до крайните потребители и следователно възвестяват тенденциите в инфлацията

16:38 | 08.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в еврозоната нараснаха с по-бърз темп на годишна база през февруари поради ръстове при енергийните и междинните стоки, показва статистиката на Евростат, подкрепяща очакванията за по-бърз растеж на потребителските цени през следващите месеци, съобщи Ройтерс.

Статистическата служба на Европейския съюз обяви, че цените на производителите в 19-те страни, споделящи еврото, са се повишили през февруари с 0,5% на месечна база и с 1,5% на годишна база.

производствени производствени

Промените в производствените цени обикновено достигат и до крайните потребители и следователно възвестяват тенденциите в инфлацията, които Европейската централна банка насочва със своята парична политика.

Потребителската инфлация в еврозоната се ускори през март до 1,3% като част от временното, но рязко покачване, което може да тласне потребителските цени над целта на Европейската централна банка от близо 2% по-късно тази година.

ЕЦБ прогнозира скока, като предупреди, че инфлацията може дори да надвиши целта в края на годината.

Основната промяна в цените на производителите през февруари идва от ръста на енергийните разходи, които са се увеличили с 2,3% на годишна база след месеци на годишен спад. Но дори и да се изключи енергията, цените на производители са се повишили с 1,2% през февруари след 0,7% през януари.

Цените на междинните стоки се повишиха с 2,4% на годишна база през февруари, след като през януари нараснаха с 1%, докато цените на нетрайните потребителски стоки продължиха да се понижават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още