IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайския износ се забавя въпреки силното търсене

Повишението на вноса се дължи на по-високите обеми и цените на суровините

10:19 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайският износ нараства, но с по-слаби темпове от очакваното през март, въпреки че глобалното търсене остава силно, а вносът нараства поради растящите цени на суровините, съобщава Bloomberg.

Износът се е повишил с 30,6% през март спрямо година по-рано, като резултатите са по-слаби от средната прогноза за ръст от 38% в проучване на икономисти от Bloomberg. Вносът нараства с 38,1%, оставяйки търговски излишък от 13,8 млрд. долара за месеца, доста под очакваните 52 млрд. долара.

Това е деветият пореден месец на растеж на китайския износ. Вносът се увеличава за шести пореден месец.

китай китай

Въпреки че растежът се забави спрямо рекордния ръст през февруари, данните показват, че импулсът на износа е останал силен през март, тъй като разпространението на ваксини и възстановяването на глобалния растеж помогнаха за стимулиране на търсенето.

„Подобряването на износа остава основен елемент за възстановяването на Китай“, заяви Пейциен Лиу, икономист от Natwest Markets в интервю за Bloomberg TV, добавяйки, че това се дължи на „комбинация от глобално възстановяващо се търсене, както и на ролята на Китай в запълването на дупките във веригата за доставки в световен мащаб“.

Цифрите се изкривяват и от сравнението с началото на 2020 г., когато пандемията затвори голяма част от втората по големина икономика в света. Премиерът Ли Къцян каза на експерти и предприятия да гледат отвъд „базовия ефект“ и да използват други данни и методи за оценка на икономическата ситуация.

Световната търговска организация прогнозира, че световната търговия ще се увеличи с 8% тази година, най-големият ръст от 2010 г. насам, след понижението с 5,3% през 2020 г. Въпреки че не даде прогнози за външната търговия на Китай, министерството на търговията в страната заяви, че ще работи за стабилна външна търговия тази година.

Според стратезите на Banking Group в Шанхай нарастването на вноса се дължи на по-високите обеми и цените на суровините.

Износът се е увеличил с 38,7% през първото тримесечие до 4,61 трлн. юана (704 млрд. долара), докато вносът е нараснал с 19,3% до 3,86 трлн. юана, оставяйки излишък от 759,3 млрд. юана.

Износът за САЩ нарасна с 53,3% през март спрямо година по-рано, което доведе до търговски излишък от 21,37 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още