IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка очаква по-бързо ускорение на инфлацията

Институцията обмисля понижаване на основните лихвени проценти на заседанието си през следващата седмица

17:07 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Русия ще се ускори до целта на централната банка от 4% по-бързо от първоначално очакваното, информира Ройтерс, позовавайки се на доклад от институцията, публикуван във вторник.

Годишната инфлация, която през март беше на ниво от 2,5%, е поставена във фокуса на централните банкери преди срещата за определяне на лихвените проценти на 24-и април. Инфлацията се е ускорила до 2,7-2,8% на годишна база през седмицата, завършила на 6-и април, съобщиха от националната статистическа служба.

Руската икономика пое двоен удар от спада на цените на петрола и волатилността на пазара, причинен от пандемията от коронавирус, а рублата поевтиня до най-ниската си стойност за последните 4 години.

Централната банка вече е предприела мерки за подсилване на рублата, включително продажба на чуждестранна валута от държавните резерви.

Управителят на институцията Елвира Набиулина, която в петък ще даде брифинг относно мерките за защита на финансовите пазари, заяви, че намалението на основните лихвени проценти ще бъде една от темите на заседанието на борда по-късно през този месец.

Тя каза също, че руската икономика ще се свие през тази година. Централната банката заяви, че глобалното икономическо забавяне и блокадите срещу коронавирусът ще представляват значителни дезинфлационни фактори в средносрочен план.

Централната банка задържа основния си лихвен процент на ниво от 6% през март, когато реши да прекрати своя цикъл на намаляване на лихвите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още