IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия запази непроменена основната си лихва на фона на поевтиняващата рубла

Централната банка на Русия предупреди, че е възможен икономически спад през следващите тримесечия, а инфлацията може временно да надхвърли целта за годината

14:40 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color:#000000;"><em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></span></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка не се присъедини към световна тенденция за намаляване на лихвите на фона на пандемията от коронавирус, като реши да задържи непроменени разходите по заемите, докато стойността на рублата продължава да пада заради ценовата война на петролните пазари със Саудитска Арабия, съобщава Bloomberg. 

Основният лихвен процент беше задържан на ниво от 6%, след като централната банка на страната я сви преди седмица със 175 базисни пункта. Решението беше очаквано от всички анкетирани от Bloomberg икономисти с изключение на един.

Бъдещите движения на лихвените проценти ще взимат под внимание „действителната и очаквана динамика на инфлацията“ спрямо целта на централната банка за ниво на инфлацията от 4% и икономическото развитие, се посочва в изявлението на регулатора. „Рисковете, породени от вътрешните и външните условия и реакцията на финансовите пазари“, също ще бъдат отчетени, добавят от централната банка.

Бъдещите насоки бяха премахнати от изявлението на централната банка, но се очаква управителят Елвира Набиулина трябва да проведе извънредна пресконференция в 15 ч. московско време. Регулаторът се въздържа и от предоставяне на прогнози за петрола и икономическия растеж.

Централната банка на Русия е изправена пред двойния шок от спада на цените на петрола и заплахата от глобална рецесия, докато икономиките в целия свят биват „приспивани“ на фона на пандемията. Банката предупреди, че е възможен икономически спад в Русия през следващите тримесечия и инфлацията може временно да надхвърли целта за тази година.

Над 20-процентното поевтиняване на рублата за 2020 г. подтикна пазарите на опции да започнат да прогнозират пренасочване към повишаване на лихвите през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още