IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предприе най-голямото повишаване на лихвения процент от 2014 г.

Това е четвъртото увеличение през тази година и следва ускоряването на годишната потребителска инфлация над очакванията до 6,5% през юни

15:12 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руската централна банка увеличи основния си лихвен процент до 6,5%, за да ограничи трайно високата инфлация. Банката посочи, че е възможно допълнително увеличение на лихвения процент дори след днешната промяна с цели 100 базисни пункта, най-голямото еднократно повишение от кризата с рублата през 2014 г. съобщи Ройтерс.

Решението за повишаване на лихвата от 5,5% на 6,5% беше в съответствие с прогнозата в анкета на Ройтерс. Руската централна банка повиши лихвата с 50 базисни пункта и през миналия месец.

русия русия

Решението от петък е четвъртото увеличение през тази година и следва ускоряването на годишната потребителска инфлация над очакванията до 6,5% през юни, най-високото ниво от август 2016 г., когато ключовият процент беше 10,5%.

„Ако ситуацията се развие в съответствие с основната прогноза, централната банка ще разгледа необходимостта от допълнително увеличение на лихвения процент на предстоящите си срещи“, се казва в изявлението на банката.

Централната банка заяви, че инфлацията е била на ниво от 6,5% към 19 юли и ще завърши тази година на ниво между 5,7 и 6,2%, преди да се върне на равнище от 4-4,5% през 2022 г. Целта на централната банка е ниво на инфлация от 4%.

Високите потребителски цени намаляват жизнения стандарт и са основна тревога на домакинствата преди парламентарните избори през септември, на които се очаква управляващата партия „Единна Русия“ да запази своята позиция.

По-високите лихвени проценти помагат за овладяване на потребителската инфлация, като оскъпяват заемите и правят спестяването по-привлекателно и същевременно подкрепят рублата.

Рублата поскъпна до 73,5125 рубли за долар след решението за лихвения процент, най-високото ниво от 6 юли.
От друга страна, по-скъпото кредитиране може да попречи на икономическия растеж. Централната банка обаче заяви, че е преразгледала прогнозите си и сега очаква икономиката да нарасне с 4-4,5% през 2021 г. спрямо предходната прогноза за растеж от 3-4%.

Следващата среща за определяне на лихвите е насрочена за 10 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още