IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизираният ръст на американската икономика е по-малък от очакваното

Брутният вътрешен продукт, коригиран спрямо инфлацията, е нараснал с 2,1% през третото тримесечие на годишна база

17:20 | 24.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на американската икономика през третото тримесечие беше преразгледан леко в посока нагоре, отразявайки малко по-големите от предварително изчислените разходи за лично потребление.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната, коригиран спрямо инфлацията, е нараснал с 2,1% годишно по време на тримесечието, като на първо четене ръстът бе 2%, показват данни на американското министерство на търговията, цитирани от Bloomberg. Потребителските разходи, които представляват основна част от икономиката, са се увеличили с 1,7%.

Увеличението обаче е над прогнозираните 2,2% в допитване на Bloomberg.

Докладът с актуалните данни подчертава как комбинацията от нови случаи на коронавируса, недостига на суровини и работна ръка водят до значително забавяне през последното тримесечие при личното потребление. Според нови данни, включително по-добри от очакваното стойности на продажбите на дребно през октомври, е възможно ново ускорение на разходите през последното тримесечие на годината.

Въпреки това някои трудности остават налице. Растящите цени и влошаващите се потребителски настроения заплашват да ограничат още повече разходите на домакинствата, а всяко едно бъдещо ново забавяне по веригата на доставките още повече може да застраши растежа.

Докладът включва и първото четене на данните за представянето на бизнеса за периода. Корпоративните печалби преди данъците и таксите за тримесечието се увеличават с годишните 4,3% спрямо предходния период и са с близо 21% нагоре спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още