IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът на Фед сигнализира за понижение на лихвите в краткосрочен план*

Протоколът е в съответствие с направените по-рано през деня изказвания от страна на управителя на Фед Джером Паулъл

21:38 | 10.07.19 г.
<p>
	Сградата на Федералния резерв. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв. Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери от Федералния резерв смятат, че несигурността и рисковете за икономиката на САЩ са се увеличили значително, става ясно от протокола от последното заседание на щатската централна банка през юни, съобщава Bloomberg. Това засилва възможността за понижение на лихвените проценти.

„Голяма част от представителите на Фед смятат, че облекчаване на паричната политика ще бъде оправдано в близко бъдеще, ако рисковете се окажат устойчиви и продължат да оказват влияние върху икономическите перспективи“, се посочва още в документа от заседанието на Федералния резерв от 18-19 юни. Според част от централните банкери понижението на лихвите може да помогне за смекчаване на последиците от евентуални неблагоприятни шокове за икономиката.

Протоколът е в съответствие с направените по-рано през деня изказвания от страна на управителя на Фед Джером Паулъл пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите, че централната банка ще действа по подходящ начин за поддържане на експанзията, тъй като различни рискове натежават върху икономическите перспективи. Сред рисковете, които той посочи са търговското напрежение и ниската инфлация.

Предпочитаната мярка за инфлацията от Федералния резерв е на ниво от 1,5% към края на май, като остава под целта на централната банка през по-голямата част от последните седем години.

Освен това много от участниците в срещата са отбелязали, че инфлационните очаквания продължават да се понижават, което затруднява централната банка да постигне целта си от 2%.

Но не всички представители на Фед са на едно мнение по отношение на намаляването на лихвите в краткосрочен план. Според някои от тях трябва да се види по-нататъшно влошаване на перспективите преди да бъде облекчена паричната политика.

„До момента все още не е имало сериозни основания за понижения на лихвените проценти“, пише още в протокола.

Централната банка повиши референтния лихвен процент от 2,25% до 2,5% четири пъти през 2018 г., като това беше наречено стратегия за нормализиране на паричната политика. През януари, когато световната икономика се забави, Фед заяви, че ще бъде „търпелив“ с бъдещи корекции, с което сигнализира, че лихвите ще бъдат задържани на сегашното им ниво известно време.

През юни Федералният резерв отново промени позицията си, като каза, че внимателно ще следи входящата информация и ще действа по подходящ начин за поддържане на растежа.

*Информацията е допълнена към 21:47 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още