IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в САЩ се покачва с 0,4% през юни

Основна причина за това е ръстът при производството на части за автомобилната индустрия, посочват от Федералния резерв на САЩ

22:17 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промишленото производство на САЩ се ускорява през юни, отчитайки ръст за втори пореден месец, благодарение на ръста при производството на автомобилни части, съобщава Ройтерс.

Федералният резерв на САЩ заяви днес, че индустриалното производство е нараснало с 0,4 на сто, подпомогнато от 1,9-процентния ръст при производството на автомобилни части. 

Производственият сектор е изправен пред предизвикателства заради митническата война, която продължават да водят САЩ и Китай, облагайки с мита вносни стоки за милиарди долари.

Производството на доставчиците на комунални услуги е намаляло с 3,6%, тъй като по-мекото от обичайно време през юни е довело до по-слабо използване на климатици. Производството на миннодобивния сектор, в което се включва също добивът на петрол и газ, се е повишило с 0,2 на сто.

През второто тримесечие производственият сектор отчита спад от 2,2%, което е най-голямото понижение от периода април-юни през 2016 г.

То регистрира и слаби резултати през последните 12 месеца, отчитайки скромен растеж от едва 0,4 на сто.

Използването на капацитет за производствения сектор се покачва до 75,9% през юни, спрямо 75,6% за май.

Общото използване на капацитета е спаднало до 77,9%, което е с 1,9% под средните стойности за периода 1972-2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още