IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в еврозоната се увеличи през март

В България на месечна база промишленото производство е нараснало с 3,7%, а за година повишението е с 6,5%

13:21 | 12.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в еврозоната е нараснало леко през март, след като се понижи през предходния месец на фона на затрудненията в предлагането, които попречиха на дейността в много сектори, съобщава MarketWatch.

Промишленото производство се е увеличило с 0,1% в еврозоната и с 0,6% в ЕС през март в сравнение с февруари. Повишението на годишна база е съответно с 10,9% в еврозоната и с 11% в блока, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Резултатът в зоната с единна валута е под прогнозите на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, които очакваха увеличение от 0,7%.

евростат евростат

През февруари 2021 г. промишленото производство спадна с 1,2% в еврозоната и с 1% в ЕС.

Месечното сравнение по основни индустриални групи и по държави членки показва, че през март в еврозоната производството на нетрайни потребителски стоки нараства с 1,9%, на енергията с 1,2%, а ръстът при междинните стоки е с 0,6%. В същото време производството на капиталови стоки е спаднало с 1%, а при трайните потребителски стоки понижението е с 1,2%.

В ЕС производството на нетрайни потребителски стоки нарасна с 2%, междинните стоки отчитат ръст от 1,1%, а производството на енергия се е увеличило с 1%. Производството на трайни потребителски стоки е спаднало с 0,3%, а спадът при капиталовите стоки е с 0,4%.

Сред държавите членки, за които са налични данни, най-голям ръст е регистриран в Дания (+4,9%), Литва (+4,5%) и България (+3,7%). Най-големият спад е наблюдаван в Люксембург (-4,4%), Белгия (-4,0%) и Финландия (-2,1%).

Перспективите за индустриалния сектор в еврозоната са положителни, тъй като ускоряващите се програми за ваксинация помагат на региона да се измъкне от продължителните ограничения, свързани с пандемията, и да стимулира търсенето, пише MarketWatch. Проблемите с доставките обаче засягат производството в някои сектори, особено индустрията на моторните превозни средства, и тези проблеми едва ли ще изчезнат напълно до края на годината, казват икономистите.

На годишна база данните показват, че през март 2021 г. в еврозоната производството на трайни потребителски стоки се е увеличило с 34,4%. Ръстът при капиталовите стоки е с 16,1%, при междинните стоки - с 13,3%, при енергията - с 3,3%, и при нетрайните потребителски стоки - с 0,7%.

В ЕС производството на трайни потребителски стоки се е увеличило със същия темп от 34,4%. При капиталовите стоки повишението е с 15,9%, при междинните стоки - с 13,4%, при енергията - с 2,7%, и при нетрайните потребителски стоки - с 1,1%.

Големите повишения се дължат отчасти на сравнението с изключително ниската база през март 2020 г., когато много фабрики трябваше да затворят и икономиката беше спряна почти изцяло на фона на кризата с общественото здравеопазване.

Сред държавите членки най-голям ръст е регистриран в Италия (+37,7%), Словакия (+24,5%), Унгария и Полша (и двете +16,3%). Намаления се наблюдават в Малта (-2,8%) и Финландия (-2,2%).

В България на месечна база промишленото производство е нараснало с 3,7% през март, докато спрямо година по-рано страната ни отбелязва повишение по този показател с 6,5%, показват данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още