IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността в еврозоната нараства повече от очакваното през ноември

Въпреки това показателя остава под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването

13:20 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Промишленото производство в еврозоната се е повишило до тримесечен връх през миналия месец, макар че загубата на работни места в сектора продължава, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността на 19-членния регион се е повишил до 46,9 пункта през ноември за сметка на отчетените 46,6 пункта през октомври. Анализаторите очакваха през ноември показателят да отчете идентични стойности с тези от октомври. Въпреки сегашното повишение показателят остава под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. eu eu

„Данните за четвъртото тримесечие досега...засилват спекулациите, че най-лошото за производителите в еврозоната, които бяха възпрепятствани от проблемите свързани с Brexit и търговските войни, вече е преминало“ - каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Забелязва се и „завишено“ подобрение в бизнес доверието, което достига най-високото си ниво за последните пет месеца.

Загубите на работни места отново бяха най-значими в Германия и Австрия. За разлика от това, ръст на работните места се наблюдава във Франция, Гърция и Холандия.

Днес бяха публикувани данни за индекса на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в Германия през ноември. Показателя достига ниво от 44,1 пункта, което надвишава отчетените 43,8 пункта през октомври, но все още остава много под граничната линия от 50 пункта.

Промишлеността във Великобритания се е свила с по-малко от очакваното през ноември, дори и на фона на засилената политическата несигурност. IHS Markit заяви в понеделник, че индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността достига ниво от 48,9 пункта, което е по-високо от прогнозираните 48,3 пункта.

Въпреки това показателят остава под нивото от 50 пункта, което показва стагнация за седми пореден месец, тъй като политическата несигурност по отношение на Brexit и предстоящите общи избори натежават над бизнеса.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още