IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната се забави до 2-годишно дъно

Във Великобритания пък се наблюдава неочакван ръст в производството и новите поръчки

12:58 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в еврозоната се забави до най-ниското си ниво от две години, а в Германия се задържа на 25-месечно дъно, съобщава tradingeconomics.com.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността на агенция IHS Markit за еврозоната е ревизиран в посока надолу до 53,2 пункта през септември спрямо първото четене от 53,3 пункта. За сравнение, през август проучването показа резултат от 54,6 пункта. Последното четене показва най-слабия растеж в производствената активност от септември 2016 г., тъй като новите поръчки за износ растат с най-бавен темп от 63 месеца насам.

Новите поръчки като цяло са на най-ниското си ниво от 25 месеца насам, а производството се е върнало на нивата си от май 2016 г. В еврозоната се наблюдава и забавяне на създаването на нови работни места, а инфлацията се ускорява на фона на по-високите цени на петрола и стоманата.

От проучването на IHS Markit става ясно още, че бизнес доверието в региона спада до най-ниските си нива от 35 месеца насам на фона на притеснения, свързани с геополитически проблеми и световния протекционизъм в търговията.

PMI индекс в еврозоната

В Германия индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността се запазва на ниво от 53,7 пункта през септември, но остава под августовския резултат от 55,9 пункта.

Последното четене на данните в най-голямата икономика в Европа показва най-слабия растеж в промишления сектор от август 2016 г. заради най-големият спад в поръчките за износ за последните пет години. В допълнение към това производството расте най-бавно от април 2016 г., а бизнес доверието по отношение на перспективите пред икономиката в следващата една година се е влошило най-много за последните три години заради несигурността около търговската война между САЩ и Китай, както и преговорите около Brexit.

Създаването на нови работни места в производствения сектор в Германия също се забавя до нивата си от февруари 2017 г.

Междувременно от други данни стана ясно, че производствената активност във Великобритания неочаквано се е повишила през септември, като индексът на мениджърите по поръчките расте до 53,8 пункта спрямо отчетените 53 пункта месец по-рано. Консенсусната прогноза на пазара пък беше за понижение до 52,5 пункта.

Подобряването на показателя в Обединеното кралство се дължи на разширяването както на производството, така и на новите поръчки. Бизнес доверието също расте през септември заедно с по-големия брой създадени нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още