IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващият спад в поръчките на машини в Япония отразява тревогата на бизнеса

Свиването на капиталовите разходи е поредният негативен ефект от отслабването на китайската икономика на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин

11:09 | 12.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Япония се сблъсква с поредния спад при поръчките на машини през октомври, което доведе до свиване и на разходите на бизнеса, един от основните индикатори за стабилността на третата по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Поръчките на машини спадат с 6 на сто през октомври спрямо предходния месец, свивайки се за четвърти пореден месец, като показателят не успя да покрие очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 0,9%.

Спадът бележи най-дългия период на месечно свиване при поръчките след началото на 2009 г. и създава предпоставки за тревога сред японските власти, които разчитат на солидни бизнес разходи за подкрепа на търсенето на фона на глобалното забавяне. 

„Компаниите стават все по-предпазливи по отношение на инвестициите“, посочва Такуми Цунода, старши икономист в Shinkin Central Bank Research Institute.

„Въздействието на увеличаването на данъка върху продажбите изглежда е по-голямо, отколкото се очакваше“, добавя той.

Данните относно поръчките на машини се считат за ключов показател за капиталовите разходи през следващите от шест до девет месеца.

През последните две тримесечия капиталовите разходи рядко предоставят положителни данни, тъй като компаниите инвестират в ново оборудване и автоматизация на производствените процеси. Японската икономика се разраства с по-бързи темпове от първоначално отчетените през третото тримесечие до голяма степен благодарение на подобренията при бизнес разходите, както и на частното потребление.

Спадът при поръчките обаче предполага, че японските производители стават все по-предпазливи към разходите си на фона на отслабването при търсенето, което се дължи до голяма степен на забавянето на икономическия растеж в Китай и на негативните ефекти на търговската война между Пекин и Вашингтон.

Според някои анализатори по-добрите икономически данни на Япония през третото тримесечие единствено „замаскират“ крехкостта, която в крайна сметка ще доведе до слабост в близкото бъдеще, тъй като увеличаването на данъка върху продажбите през октомври, първото след повече от пет години, забавя потреблението, един от основните двигатели на растежа на икономиката.

Последните публикувани данни, включително продажбите на дребно и разходите на домакинствата, предполагат, че потребителите действат по-предпазливо след увеличаването на данъка върху продажбите.

Очаква се спадът при износа също да ограничи данъчните постъпления за японската хазна през текущата фискална година с до около 2 трлн. йени (18,4 млрд. долара) под първоначалната цел на правителството, което ще бъде голям удар върху усилията му за затягане на публичните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още