IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания паднаха до най-ниско ниво от юни

Toвa e предупредителен знак за по-нататъшна загуба на инерция, предупреждават икономисти

14:30 | 27.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Темпът на възстановяване на продажбите на дребно във Великобритания се забавя през октомври след няколко месеца на увеличение, като през септември продажбите нараснаха най-силно от 18 месеца, показва последното месечно проучване на CBI.

Месечният показател на продажбите на дребно на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) спада до -23 през октомври, най-ниското ниво от юни.

продажби продажби

Проучването сред 116 фирми, от които 54 в сферата на търговията на дребно, установява, че условията в сектора не са еднакви. Обемите в продажбите на хранителни стоки остават без промяна след пет месеца на силен растеж. В категориите нехранителни стоки на дребно универсалните магазини и облеклото са сред тези, които отчитат спад в продажбите, докато търговците на дребно на мебели, стоки за домашни любимци и стоки за отдих отчитат силен растеж. Отчита се и ръст на онлайн продажбите.

Тъй като обемът на продажбите се очаква да намалее отново до ноември, поръчките, подадени на доставчици, падат за 18-ти пореден месец и с най-бързите темпове от юни. Очаква се поръчките да се понижат с още по-бързи темпове през следващия месец.

„Спадът в продажбите на дребно през октомври е предупредителен знак за по-нататъшна загуба на инерция в икономиката, тъй като случаите на коронавирус се увеличават и ограниченията се затягат в много части на страната.

„Не е изненадващо, че продажбите са намалели, въпреки че няма нови преки ограничения върху търговията на дребно в Англия, тъй като доказателствата по-рано през годината показват, че потребителите стават по-предпазливи с нарастването на новите случаи на коронавирус“, коментира икономистът на CBI Бен Джоунс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още