IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Турция се свиват за трети месец подред през ноември

Безработицата в страната е нараснала до 11,6%

12:28 | 15.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Турция отчитат спад с 6,3% на годишна база през ноември, след като и данните за предходния месец бяха ревизирани в посока надолу до понижение със 7,4%, съобщава tradingeconomics.com. Това е третото подред месечно свиване на продажбите на дребно в страната.

Продажбите на автомобилни горива намаляват със 7,1% (при спад със 7,7% през октомври), на нехранителни продукти – с 10% (при -11,9% през предходния месец), а на електронни стоки и мебели – с 18,9% (при -22,8% през октомври).

Графика: Продажби на дребно в Турция. Процентно изменение на годишна база

Интересното обаче е, че през ноември продажбите по пощата и по интернет са скочили с 43,9% при ръст с 4,7% през октомври. Наблюдава се забавяне на продажбите на медицински стоки и козметика до ръст от 0,5% спрямо 5,2% месец по-рано.

На месечна база търговията на дребно е нараснала с 0,1%.

Междувременно от други данни, публикувани по-рано днес, стана ясно, че безработицата в Турция е нараснала до 11,6% през октомври спрямо 10,3% през същия месец на миналата година. Броят на безработните се е повишил с 501 хил. до 3,79 млн. души.

Една от малкото добри новини за икономиката на Турция напоследък е, че инфлацията през декември се забави за втори пореден месец до ниво от 20,3%. 

Спадът се дължи на забавянето на ръста на цените при дрехите и обувките, както и при транспорта.

Турция отдавна се бори с високата инфлация, но цените се вдигнаха до над 25% след валутната криза, която удари страната през август.

Драстично увеличение на лихвените проценти от централната банка помогна на потъващата турска лира да се възстанови, след като поевтиня до рекордни нива спрямо долара. Това обаче предизвика срив на местното търсене и кредитна криза, която може да доведе страната до рецесия. Ръстът на БВП се е забавил до 1,6% през третото тримесечие на 2018 г.

Забавящата се инфлация вероятно ще засили политическия натиск върху централната банка на Турция да намали лихвите, за да подкрепи икономиката преди местните избори през март. Всяко понижение на лихвените проценти обаче, което се сметне за преждевременно от международните инвеститори, може да рискува да изнерви пазарите и да поднови натиска върху лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още