IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ отчетоха ръст над очакванията през юни

Четирите поредни месеца, през които продажби на дребно нарастват, показват, че потребителите са важна част от силата на американската икономика

17:15 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските купувачи са увеличили разходите си през юни въпреки спада в цените на бензина, съобщава The Wall Street Journal.

Продажбите на дребно, измерващи покупките в магазините, ресторантите и онлайн, са се повишили с 0,4% през юни спрямо месец по-рано. Увеличението през миналия месец е над прогнозите на икономистите за нарастване с 0,1%.

Четирите поредни месеца, през които продажби на дребно нарастват, показват, че потребителите са важна част от силата на американската икономика. Спрямо година по-рано продажбите на дребно са се увеличили с 3,4% през юни, а продажбите през април и май са се повишили с по 0,4%.

Потребителските разходи са основният източник на търсене в икономиката на САЩ, като те отговарят за повече от две трети от БВП. Така по-добрият от очаквания ръст на продажбите на дребно през последния месец ще допринесе за икономическия растеж през второто тримесечие. Като цяло обаче икономистите очакват темпът на разширяване на американската икономика да се забави спрямо последните тримесечия.

Икономиката на САЩ също усеща отслабването на световния растеж и намалената производствена активност през тази година.

Сигналите за охлаждане на икономиката дори накараха управителя Федералния резерв Джером Паулъл да даде сигнал, че централната банка е готова да понижи лихвените проценти по-късно през този месец.

Все пак стабилният темп на нарастване на разходите на домакинствата в САЩ е факт благодарение на повишаването на заплатите и ниската безработица. Интересен факт е, че продажбите, реализирани онлайн, са нараснали с 13,4% през юни на годишна база и с 1,7% на месечна.

Междувременно продажбите на дребно в бензиностанциите са намалели с 2,8% през юни спрямо предходния месец, като това беше очаквано от икономистите заради спада на цените на бензина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още