IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с доставките помрачават фабричните поръчки в Германия през април

Спадът се дължи най-вече на по-слабото вътрешно търсене, тъй като фабричните поръки от други страни нарастват с 2,7% на месечна база

10:07 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германските производители се сблъскват с неочакван спад на търсенето през април, сигнализирайки, че недостигът при доставките и по-високите цени хвърлят сянка върху икономическото възстановяване на страната, съобщава Bloomberg.

Търсенето на промишлени стоки през април се свива с 0,2%, изоставайки от средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за ръст от 0,5 на сто. 

Германското икономическо министерство обяви, че спадът се дължи най-вече на по-мудното вътрешно търсене, тъй като фабричните поръки от други страни нарастват с 2,7% на месечна база.

Производството е в основната на най-голямата икономика в Европа и нейното възстановяване от коронакризата през последните месеци, възползвайки се от по-бързото икономическо възраждане в някои региони по света като Китай и САЩ. Напоследък обаче бизнесът в Германия се сблъсква с безпрецедентни проблеми, свързани с веригите на доставка на фона на недостига на някои компоненти и суровини.

Тези бариери са основните фактори, които спъват производствената инерция в Германия през май. В същото време секторът на услугите продължава да се възстановява, тъй като правителството започна да разхлабва мерките, свързани с коронавируса, за бизнеса след продължилата повече от седем месеца национална блокада.

германия германия

Според проучване на института Ifo компаниите в Германия стават все по-доволни от своето текущи състояние и гледат по-оптимистично към следващите месеци. Германският индикатор  за бизнес климат се повиши до 99,2 пункта за май, достигайки най-високото ниво от май 2019 г. и надминавайки пазарните очаквания за ръст до 98,2 пункта. За сравнение индексът беше на ниво от 96,6 пункта през април.

От Берлин прогнозират, че икономиката на страната ще нарасне с 3,5% през тази година, въпреки че през първото тримесечие тя се сви с близо 2 на сто. В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква, че по-бързите темпове на ваксинации в региона и постепенното отваряне на икономиките ще помогнат на еврозоната да се възстанови по-бързо през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още