IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ са останали без промяна през юли

Индустриалното производство в страната е нараснало с 0,7% през юли, което е най-силното повишение от две години

18:03 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителските цени в САЩ са останали без изменение през юли, като поевтиняващият бензин е компенсирал умереното поскъпване в други сфери. Това се тълкува като знак, че инфлационният натиск в американската икономика остава слаб, пише Wall Street Journal.

Индексът на потребителските цени е непроменен на сезонно коригирана база през юли спрямо предходния месец, съобщи американското министерство на труда. Индексът записа повишения от по 0,2% през предходните два месеца.

Като се изключат силно волатилните категории на хранителните стоки и енергията, потребителските цени са нараснали с 0,1% през юли.

Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха цените да останат непроменени, а базовата инфлация, която изключва волатилните категории,  като храна и енергия, да възлезе на 0,2%.

Спрямо година по-рано потребителските цени са нараснали с 0,8%, а базовата инфлация е 2,2%.

Цените в енергийния сектор са паднали с 1,6% през юли, като основен фактор за това са били цените на бензина, които са се понижили с 4,7%. Цените на хранителните продукти са останали без изменение през миналия месец. Медицинските услуги са поскъпнали с 0,5% миналия месец и с 4,1% на годишна база.

След като се задържа в близост до нулево равнище преди година, годишното изменение на индекса на потребителските цени се ускорява до повишение от около 1% в началото на тази година и като цяло се стабилизира през последните месеци. Ускоряването на инфлацията може да е знак за повишени потребителски разходи.

В отделен свой доклад министерството на труда отчете, че средните седмични доходи са нараснали с 0,6% през юли спрямо предходния месец след корекция спрямо инфлацията. Това е най-голямото повишение от януари.

Федералният резерв също така публикува данни за състоянието на американската икономика. Индустриалното производство в страната е нараснало с 0,7% през юли на сезонно коригирана база, което е най-силното повишение от две години, отчете Фед.

Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха нарастване с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още