IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ растат с най-рязък темп от пет месеца

Базисната инфлация записва ръст от 0,1 на сто на месечна база, което е под прогнозите

17:06 | 18.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ растат с най-рязък темп от пет месеца насам до почти двугодишен връх през септември в знак, че инфлацията се доближава до определените от Федералния резерв на САЩ цели, съобщава Bloomberg.

 

Индексът на потребителските цени се повишава с 0,3% на месечна база през септември и отговаря на очакванията, след като през август записа ръст от 0,2 на сто, сочат данни на Министерството на труда. На годишна база инфлацията се ускорява до 1,5%, което е най-високата стойност от октомври 2014 г. насам. 

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на хранителните продукти и горивата, записва ръст от 0,1 на сто на месечна база, което е под прогнозите. На годишна база растежът се забавя от 2,3% през август до 2,2% през септември.

Цените на енергията се повишават с 2,9% на месечна база през септември.

Индексът на потребителските цени е най-широкият от трите измерителя, които Министерството на труда ползва, тъй като включва всички стоки и услуги. По-ранни доклади от този месец показаха, че цените на едро се повишават с 0,3% през септември, което беше първият ръст от три месеца, а вносните цени нарастват с 0,1 на сто – сигнал, че инфлационият натиск от чужбина остава притъпен.

Около 60% от Индекса на потребителските цени покриват данни за това какво плащат потребителите за услуги, здравни грижи, самолетни билети, наеми, развлечение.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
kaleksi
преди 7 години
Ф Е Д бавно но сигурно се движи към понижение на лихвите, защо не и отрицателни лихви. Също така ще има и ново QE, номер 4 което ще по-голямо от всички предишни взети заедно. В момента се изчакват да минат изборите защото има политически залог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
Ф Е Д бавно но сигурно се движи към повишаване на лихвите Последните спирки са отчетите за ръста на Б В П за третото тримесечие и отчета за пазара на труда за ноември Но инвеститорите да се подготвят за по високите лихви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още