IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Япония се забави до 7-месечно дъно

Растежът на цените за цялата 2018 г. остава под 1%, което е наполовина по-ниско от целта на централна банка

09:51 | 18.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителската инфлация в Япония се забави до 7-месечно дъно през декември, потискайки растежа на цените за цялата 2018 г. под 1%, което е наполовина по-ниско от целта на централната банка, съобщава Financial Times.

Базисният индекс на потребителските цени, изключващ цените на пресните храни, се е повишил с 0,7% на годишна база през миналия месец, което е под средната прогноза на икономистите, интервюирани от Ройтерс, за ръст от 0,8%. За сравнение, месец по-рано инфлацията беше на ниво от 0,9%.

По-ниската инфлация в голямата си част се дължи на поевтиняването на горивата, което води и до намаляване на разходите за транспорт. Анализаторът от Barclays Казума Маеда коментира, че ако цените на петрола останат на сегашните нива, то те ще отчетат спад на годишна база от 20% през първата половина на годината, което би се отразило в забавяне на основната инфлация с близо 0,3 процентни пункта.

„В бъдеще продължаваме да вярваме , че основната инфлация на потребителските цени вероятно ще се движи около 0,5% на годишна база, тъй като ефектът от енергийните цени намалява“, смята още анализаторът.

Инфлацията се е ускорила с едва 0,3% през декември, най-слабото четене на данните за последните 14 месеца, тъй като цените на пресните храни са се понижили с 9,4%. За цялата 2018 г. базисната инфлация се ускорила с 0,9% при цел на централната бнака от 2%.

Междувременно от други данни стана ясно, че индустриалното производство в Япония през ноември се е свило с 1% при очаквания за малко по-голям спад от 1,1%. 

Упорито слабата инфлация удари надеждите на Японската централна банка за стабилно икономическо възстановяване. Това принуди централните банкери да запазят огромните си стимули въпреки нежеланите странични ефекти.

Вече има и очаквания, че Японската централна банка ще намали прогнозата си за инфлацията при преразглеждането на паричната политика следващата седмица. Според текущите прогнози, направени през октомври, ЯЦБ очаква базисната потребителска инфлация да достигне 1,4% през фискалната година, започваща през април, и 1,5% през следващата година.

Проучване на Ройтерс през декември показа, че анализаторите очакват базисната потребителска инфлация да достигне 0,7% през фискалната 2019 г., което е наполовина по-ниско от прогнозираното от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още