IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите дадоха тласък на икономиката на еврозоната в началото на 2019 г.

Инвестициите и нетната търговия също допринесоха за растежа от 0,4%

13:36 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи и инвестициите са били големите двигатели на растежа в началото на годината, когато икономиката на еврозоната показа изненадваща сила, съобщава Bloomberg.

Разходите на домакинствата скочиха с 0,5% през първото тримесечие – най-много от една година насам, което помогна за укрепване на общата икономическа експанзия до 0,4% спрямо растеж от 0,2% през последните три месеца на миналата година. За сравнение, разходите на домакинствата се повишиха през последното тримесечие на 2018 г. с 0,3%.

Инвестициите и нетната търговия също допринесоха за растежа през периода. Евростат потвърди и оценката си растежа на еврозоната на годишна база от 1,2% през първото тримесечие на годината.

Данните, макар и окуражаващи, не променят много общата картина с потисната инфлация и икономика, която е под натиск заради напрежението в глобалната търговия. Докато някои показатели за доверието на бизнеса в региона се подобриха напоследък, то картината остава смесена, а производството изглежда особено слабо.

Очаква се по-късно в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви подробности около новите дългосрочни заеми за банките. Икономистите очакват щедър пакет от стимули, тъй като централните банки по света започнаха да променят позицията си.

Заетостта в еврозоната е нараснала с 0,3% на тримесечна база и с 1,3% на годишна, запазвайки темповете си на растеж от четвъртото тримесечие на миналата година. Най-висок ръст на броя на работните места е отчетен в промишлеността, информационни и комуникациите услуги и в недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още