IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за индустрията във Великобритания спадат с най-бърз темп от 2009 г.

Оптимизмът в сектора е на най-ниските си нива от 2016 г., когато беше проведен референдумът за Brexit

15:10 | 23.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените компании във Великобритания са по-песимистични, отколкото през последните три години, след като поръчките намаляват с най-бърз темп от финансовата криза преди десетилетие. Това става ясно от данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), цитирани от Bloomberg.

Мрачните данни са поредното доказателство, че икономиката страда през последното тримесечие, след като новите поръчки бяха концентрирани в началото на годината. Причина за това е първоначалната дата, обявена за напускането на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство, 29 март.

Междувременно се засилват и опасенията, че Великобритания е изправена пред риска да се сблъска с твърд Brexit. Наследникът на Тереза Мей Борис Джонсън се закани да извади страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка.

Индексите на CBI, проследяващи вътрешните поръчки и тези от чужбина, достигнаха най-ниските си нива през трите месеца до юли. Оптимизмът пък е спаднал до най-ниските си нива от 2016 г., когато беше проведен референдумът за Brexit.

Производителността също е намаляла, въпреки че спадът отчасти се дължи на временното затваряне на заводи около първоначалната дата за Brexit, като очакванията са за умерено възстановяване през следващите три месеца.
Заетостта е спаднала и инфлационният натиск е по-малък, сочат още данните от проучване сред 300 фирми между 25 юни и 15 юли.

Брутният вътрешен продукт вероятно се е свил за първи път от седем години през второто тримесечие, а Националният институт за икономически и социални изследвания предупреди в понеделник, че икономиката може би вече е в техническа рецесия. Перспективите за износа са засегнати от напрежението на търговския фронт и забавянето на глобалния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още