IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата несигурност във Великобритания оказва натиск върху паунда

Лирата поевтиня с над 1% в понеделник, а малко преди 14:00 часа българско време спадът е ограничен до 0,75%

14:21 | 13.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд поевтиня с над 1% в понеделник, съобщи Bloomberg. Политическите развития във Великобритания хвърлят сянка върху способността на премиера Тереза Мей да прокара желаната сделка за Brexit.

Към 13:45 часа българско време британският паунд поевтинява с 0,75% до 1,3093 долара.

Лирата прекрати двудневна печеливша серия, след като вестник Sunday Times съобщи, че 40 депутати от Консерваторите са се съгласили да подпишат т.нар. писмо на недоверие срещу Мей. Броят им е само с 8 по-малко от необходимия, за да се инициира процес по отстраняване от лидерския пост.

Доходностите по британските облигации се повишават с наближаването на срещата на върха през декември, когато за пореден път ще преговарят представители на Лондон и Брюксел. Опозиционните лейбъристи обвиниха Мей, че няма подкрепата на собствената си партия, за да осигури преходния период за Brexit, който обеща. 

Паундът поевтиня с най-резкия темп от 2 ноември насам. Активни разпродажби е имало от страна на сметки с висок ливъридж, казват трейдъри, пожелали анонимност.

Новините от Sunday Times съвпаднаха с информация от The Daily Mail, че британският външен министър Борис Джонсън и министърът на околната среда Майкъл Гов са поискали писмено от Тереза Мей преходният период да продължи максимум 2 години.

„Те съвпаднаха с изтичането на писмото от Гов и Джонсън до Мей, които очевидно ѝ казват как да провежда преговорите“, коментира Джейн Фоли, директор за форекс стратегии в Rabobank в Лондон. „И двете новини подсказват за допълнителни проблеми в кабинета, а тъй като това ще има негативни последици върху преговорите за Brexit, политическите перспективи отново изглеждат много неблагоприятни за паунда“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още