IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco прогнозира забавяне на растежа в развиващите се икономики

Високите лихви и слабите местни валути ще възпрепятстват възстановяването им, смятат от компанията

12:49 | 09.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pimco прогнозира забавяне на растежа в развиващите се икономики

Възстановяването на развиващите се икономики ще бъде забавено от растящите лихви и отслабването на националните им валути, смятат от компанията за управление на активи Pimco.

„Съществува реална възможност този порочен кръг на коригиране на лихвите в развиващите се икономики в съчетание със слабостта на местните валути да забави още повече растежа в тези региони“, каза ръководителят на отдела за развиващи се пазари в Pimco Маша Гордън.

Около 2,9 трлн долара в ценни книжа са били изтеглени в целия свят от началото на годината, след като данните за промишленото производство в САЩ и Китай отбелязаха забавяне, докато Фед намалява финансовите стимули. От друга страна резкия спад на валутите в развиващите се пазари - от турската лира до южноафриканския ранд - подтикна централните банки да повишат лихвите.

Прогнозата на МВФ е, че преднината в икономическия растеж на развиващите се икономики спрямо развитите ще се скъси през тази година до най-ниските си нива от 2001 г. Фондът потвърди очакванията си за растеж от 5,1% в развиващите се пазари на 21 януари и повиши прогнозата си за развитите до 2,2% от 2%, дадени през октомври миналата година.

Индексът MSCI за развиващите се икономики е спаднал с 8,4% през тази година, изоставайки като Р/Е коефициент с 40% от световния MSCI индекс, бележейки най-лошия старт в историята и най-голямата разлика между двата от октомври 2008 г.

В тази ситуация инвеститорите трябва да се насочат към подценени компании с висока доходност, коментира Гордън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още