IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин понижи фиксинга на юана към долара до петгодишно дъно

Ниската цена на валутата на Китай не предизвика паника на форекс пазарите

10:22 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Архив,&nbsp;</em><em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китайската централна банка (People's Bank of China) понижи фиксинга на юана спрямо долара до петгодишно дъно, докато американската валута продължава да се засилва на фона на очакванията за предстоящото увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв (Фед), съобщи CNBC.

Националната валута на Китай поевтинява до 6,5693 юана за долар в сравнение с предходното ниво от 6,5468 юана за долар, около което китайската валута може да се движи в рамките на 2% дневно нагоре и надолу. Това е най-ниското ниво за китайската валута от март 2011 г. 

Доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо кошница от валути, скочи до 95,65 пункта в сряда сутринта в сравнение с предишното ниво на затваряне от 95,23 пункта. Във вторник индексът скочи до най-високото ниво от два месеца насам. 

Укрепването на щатската валута разклаща стратегията, която китайската централна банка преследва от месеци – стабилен курс на юана спрямо долара и отслабване спрямо останалите основни валути, предава Bloomberg.

Въпреки това курсът на юана остава под нивата, достигнати по време на сътресенията на валутата през януари, когато инвеститорите показаха признаци на паника. Независимо от това пазарните участници наблюдават китайската валута като барометър за стабилността на втората най-голяма икономика в света. Първоначалните показатели предполагат слаб растеж през май. 

Преди два месеца анализаторите от Daiwa Capital Markets заявиха, че "китайската централна банка вероятно използва неофициални мерки за намеса на форекс пазара и за да увеличи международните си валутни резерви". „Китайската народна банка вероятно е изкупувала чуждестранна валута от местни банки, използвала е форуърдния пазар, за да подкрепи юана и е поискала от държавния социален фонд да се отърве от активи в чужбина“, пишат анализаторите от Daiwa Кевин Лей и Дзюндзие Тан. Макар че не предоставят преки доказателства за тези твърдения, Лей посочва в отговор до Bloomberg, че заключенията се основават на „логическа дедукция“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още