IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът очаква еврото да остане устойчиво през следващите седмици

Единната европейска валута отслабна с 0,6% спрямо долара през този месец

10:34 | 28.07.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговците на опции очакват еврото да остане устойчиво през следващите седмици на фона на най-големия обрат на валутата за последните 12 години, коментира Bloomberg.

Относителната цена на защитата срещу спад на еврото спрямо американския долар се е понижила с 1,66 процентни пункта през юли, с тенденция да отбележи най-големия си месечен спад. Това сочат данните за ежемесечната обратимост на риска, като най-ранните датират от октомври 2003 г.

Единната валута на Европа отслабна с 0,6% спрямо долара през този месец, което е най-малкият спад в сравнение с 16 други основни валути, след като Гърция се доближи до сделка по третия си спасителен заем. Задълбочаващият се спад на цените на стоките и разгромът на световните фондови пазари намаляват вероятността Федералния резерв (Фед) да повиши лихвените проценти, което също помага за укрепването на еврото.

„В краткосрочен план избягването на риска, което води до по-слаби очаквания за повишаване на американските лихвени проценти, и съкращаването на късите позиции при еврото от инвеститорите може да доведе до печалба за валутата“, казва Грег Гибс, стратег в Royal Bank of Scotland Group Plc в Сингапур. „В дългосрочен план низходящата тенденция на еврото вероятно ще се запази заради паричната политика за количествени улеснения. Това вероятно няма да се промени в близко бъдеще“.

Анализаторите повишиха през този месец прогнозата си за единната валута до края на септември до 1,08 долара спрямо очакванията за 1,04 долара от май, показва осреднената оценка. Еврото може да продължи да поевтинява, достигайки до 1,05 долара до края на годината, предвиждат анализаторите. Единната валута отбеляза понижение от 0,1% до 1,1082 долара в ранната търговия във вторник на борсата в Лондон.

Премията на контрактите за продажба на единната валута спрямо тези за покупка е спаднала до 23,75 базисни пункта във вторник, сочат данни за обратимостта на риска, събрани от Bloomberg. Това е най-ниската премия от октомври 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Остава стабилно като муле на калдаръм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Остава стабилно като муле на калдаръм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още