IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания все повече се доближава до пълна заетост

Броят на работещите се е увеличил до рекордни нива през последното тримесечие на 2016 г.

12:36 | 15.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската безработица продължава да намалява, а броят на работещите се е увеличил до рекордни нива, което доближава все повече пазара на труда до пълна заетост, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на Националната статистическа служба на страната.

Броят на безработните се понижава със 7 хил. души през четвъртото тримесечие до 1,6 млн. души, което понижава нивото на безработица до 4,8% - най-ниското от десетилетие. В същото време заетостта се увеличава с 37 хил. души до 31,8 млн. души, достигайки рекордно ниво от 74,6%, съобщава още статистическата служба.

Въпреки недостига на работна ръка в някои сфери наскоро компаниите заявиха пред Английската централна банка, че очакват ръста на заплащането да се забави до около 2,2% тази година. Темповете на ръст на заетостта също се забавят през последната година, а се очаква и несигурността около подготовката на Великобритания за преговорите  за напускане на Европейския съюз да нанесе удар върху наемането на нови служители.

Актуалните данни за пазара на труда показват, че растежът на основното заплащане се забавя леко през последното тримесечие на 2016 г. до 2,6% от 2,7%, което е под прогнозите на анализаторите. Ръстът на общото заплащане също се забавя, отчасти отразявайки момента, в който се раздават банкови бонуси.

Паундът отслабна спрямо долара след представянето на данните, като достигна 1,2428 долара към 9:35 ч. сутринта в Лондон – спад от 0,3% за деня. Към 12.35 ч. българско време двойката GBP/USD се търгува на ниво от 1,2436.

Ускоряването на инфлацията, която е на ниво от 1,4% през последните три месеца на 2016 г.  (най-ниското от началото на 2015 г.), също "изяжда" растежа на реалното заплащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още