IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания с първи признаци за охлаждане

Безработицата на Острова расте през второто тримесечие, а растежът на работните заплати се забавя

12:57 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Икономисти все пак считат, че забавянето на пазара на труда най-вероятно ще бъде временно.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономисти все пак считат, че забавянето на пазара на труда най-вероятно ще бъде временно. Снимка: Ройтерс

Безработицата във Великобритания расте през второто тримесечие, а растежът на работните заплати се забавя, което говори за известно охлаждане на възстановяването на пазара на труда, пише Bloomberg.

Броят на хората, търсещи работа, се увеличава с 25 хил. до 1,85 млн. души, с което безработицата остава на ниво от 5,6%, сочат актуалните данни на Националното статистическо бюро ONS. Заетостта намалява с 63 хил. души през отчетния период.

Данните на британската статистика показват още, че през второто тримесечие общият размер на възнагражденията, към които спадат и бонусите, забавя своя растеж до 2,4% на годишна база от 3,2%, регистрирани през предходните три месеца.

Спадът, който е по-рязък в сравнение с очакванията на икономистите, като цяло се дължи на понижението на бонусите с 3,3 на сто.

Считано на верижна тримесечна база, това е първото понижение на работещите за последните повече от две години. Статистикът в ONS Дейвид Фрийман коментира, че въпреки че е твърде рано да се съди дали пазарът на труда се охлажда, данните „определено увеличават тази вероятност“. По негови думи ръстът на възнагражденията остава солиден.

Цената на труда е един от ключовите фактори за Английската централа банка, след като тя е все по-близо до първото вдигане на лихвените проценти на Острова от 8 години насам.

Преди публикуването на данните икономисти коментираха, че забавянето на пазара на труда най-вероятно ще бъде временно. Данните на ONS свидетелстват за известно подобрение през тримесечието до юни. През шестния месец на годината безработицата спада до 5,5% от 5,8% през май.

По-тесният измерител на безработицата сочи, че молбите за помощи при безработица неочаквано спадат с 4 900 през юли, като ръстът през юни е бил изцяло изтрит след ревизията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още