IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Подкрепата за домакинствата и бизнеса не трябва да спира твърде бързо

Икономиката едва сега започва да се възстановява и подкрепата би била на място, заяви пред Камарата на представителите управителят на Фед

21:00 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл призова Конгреса да не се прекратява твърде бързо федералните програми в подкрепа на домакинствата и малкия бизнес. Той направи изказването си в разгара на разгорещен дебат в САЩ за това дали трябва да бъдат удължена помощта за справяне с последствията от коронавирусната криза.

„Според мен би било притеснително, ако Конгресът оттегли подкрепата, която осигурява, твърде бързо“, заяви Пауъл пред Финансовата комисия в Камарата на представителите, цитиран от Bloomberg.

Паул заяви, че според него би било напълно уместно продължаването на програмите, предназначени за хора, които наскоро са напуснали работа, както и за по-малкия бизнес, който изпитва трудности.

„Икономиката едва сега започва да се възстановява. Това е ключова фаза и смятам, че подкрепата би била на място сега“, заяви той.

Коментарът на Пауъл бе в отговор на въпрос от председателя на комисията – републиканката Макси Уотърс. Гуверньорът обаче бързо бе предупреден от друг член на комисията – републиканеца Патрик Макхенри, че с него излиза извън правомощията на институцията, която управлява.

„Паричната и фискална политика са две съвсем различни неща. Призовавам вас и ръководството на Фед да се придържате към паричната политика“, заяви Макхенри. Той обаче потвърди, че „допълнителни действия от Конгреса са необходими“.

Индивидуални облигации, а не ETF-и

Пауъл също така заяви, че програмата на Фед за купуване на корпоративен дълг в даден момент ще премине изцяло към индивидуални корпоративни облигации, а не борсово търгувани фондове (ETF).

„Във времето постепенно ще преминем от ETF-и към купуване на облигации“, заяви Пауъл, цитиран от CNBC.  По думите му това е по-добър инструмент за подкрепа на ликвидността и функционирането на пазара.

В края на март централната банка на САЩ обяви, че създава два инструмента, с които ще навлезе на 9,6-трилионния пазар на корпоративен дълг. В рамките на едната програма ще бъдат купувани облигации директно от издателя, а другата ще ги купува на отворения пазар. Втората включва търговия с ETF-и.

„Пазарите работят“, посочи Пауъл. „Компаниите могат да заемат, хората могат да заемат. Компаниите не показват тонове финансов стрес и е по-малко вероятно да предприемат мерки за намаляване на разходите“, допълни той.

Той също така потвърди позицията си, че инструментите ще бъдат прекратени, включително програмата за купуване на облигации, след като вече няма нужда от тях за подкрепянето на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още