IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл очаква засега инфлацията да остане висока

Той обяснява сегашния темп на инфлация от около 5% със затруднения в някои области на икономиката след отварянето ѝ

14:43 | 28.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателя на Фед Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Председателя на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

От гледна точка на Федералния резерв американската икономика е продължила през последните месеци да се възстановява от срива заради коронакризата. Ситуацията на пазара на труда също се подобрява, става ясно от предварително записана реч на председателя на Фед Джером Пауъл за банковата комисия на Сената във вторник. Изявленията бяха публикувани предварително късно в понеделник вечерта. 

Инфлацията вероятно ще остане висока през следващите месеци, преди да отслабне. Пауъл обяснява сегашния темп на инфлация от около 5% със затруднения в някои области на икономиката след отварянето ѝ след причинения от пандемията шок. Тези ефекти са били по-големи и са продължили по-дълго от очакваното. Ако инфлацията се окаже по-упорита, Фед ще реагира с всичките си възможности, твърди Пауъл.

В същото време подобрението на пазара на труда се забави през миналия месец, особено в сектори, чувствителни към пандемията, отчита централният банкер. Коефициентът на безработицата от 5,2% подчертава спада на заетостта, както показва и фактът, че делът на работещите не се е увеличил, добави той.

Федералният резерв се насочва към предпазливо затягане на изключително хлабавата си парична политика. В конкретния случай става въпрос за покупките на облигации на стойност 120 млрд. долара на месец. През миналата седмица Фед сигнализира, че скоро ще намали покупките. Освен това новите прогнози за лихвената политика предполагат по-бързо и по-често повишаване на ключовия лихвен процент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 2 години
Ще вдигнат лихвите ама друг път, само плашат гаргите(стадото).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още