IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панета: Всяко повишение над нулата на лихвите ще зависи от данните

Избягването на фрагментацията на облигационните пазари е належащо за постигането на инфлационната цел от 2%, смята Фабио Панета от ЕЦБ

21:41 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) е напът да повиши лихвите до равнище извън отрицателната територия, но всеки техен ръст отвъд това ще зависи от постъпващите данни, понеже перспективите са несигурни. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на банката Фабио Панета, цитиран от Ройтерс.

"Слагаме край на политиките, които се стремяха да парират дефлационната динамика, като покупките на нетни активи и отрицателните лихви. Отвъд това обаче всяка следващата промяна на паричната ни политика ще зависи от еволюцията на перспективите за инфлацията и икономиката", допълни централният банкер.

Изказването му подчертава дълго поддържаната позиция на ЕЦБ за постепенен подход, която цели да успокои пазарите, че регулаторът няма да предприеме твърде бързи и необмислени действия.

Ръководителят на финансовата институция Кристин Лагард също многократно е наблягала, че банката ще действа умерено, като в края на юни Лагард посочи, че на база сегашните оценки на ЕЦБ банката очаква, че "постепенен, но устойчив курс на допълнителни лихвени повишения би бил уместен".

Или накратко посланието, което централният банкер отправи тогава към пазарите тогава е - подгответе се, момчета, предстои затягане на паричната политика на еврозоната.

Панета повтори думите на Лагард, като посочи, че ходовете на ЕЦБ трябва да са "постепенни", а избягването на фрагментацията на облигационните пазари е належащо за постигането на инфлационната цел от 2%.

Предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха в петък, че инфлацията в еврозоната е продължила да се ускорява през юни, достигайки годишно равнище от 8,6 на сто. За сравнение - през май нивото е било 8,1%.

Резултатът затвърждава необходимостта от действия от страна на ЕЦБ, както и вероятността от по-голямо лихвено увеличение в размер на 50 базисни пункта на заседанието през септември.

"Малко вероятно е ЕЦБ да ревизира в посока надолу инфлационните си прогнози. Като се имат предвид новите насоки, дадени от Управителния съвет през юни, това увеличава вероятността централната банка да завиши лихвите с 50 базисни пункта през септември", коментира Маева Кусин, старши икономист за еврозоната, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още