IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпките в ресторантите свиха британската инфлация до 5-годишно дъно

Данните за слабата инфлация се публикуват преди края на двудневното заседание на Английската централна банка в четвъртък

14:53 | 16.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Програмата за субсидиране на британците, които желаят да се хранят навън, оказа силно влияние на инфлацията.<em> Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Програмата за субсидиране на британците, които желаят да се хранят навън, оказа силно влияние на инфлацията. Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в Обединеното кралство се е забавила през миналия месец рязко до най-ниското си ниво от 2015 г. насам благодарение на намаляването на някои държавни данъци и други стимули, предназначени да измъкнат икономиката от причинената от коронавируса криза. Сред причините е и приетата от правителството програма от миналия месец за субсидиране на британците, които желаят да се хранят навън, показват данни на официалната статистика ONS.


Целта на програмата (Eat Out to Help Out) е да подпомогне ресторантьорския бизнес, който беше един от най-силно пострадалите по време на въведената по-рано през годината строга противоепидемична карантина.  

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през август с едва 0,2% спрямо година по-рано, след като през юли британската инфлация беше 1,0% (най-високата инфлация от март). Очакванията на финансовите пазари бяха за дори нулева инфлация през осмия месец на годината.

В рамките на миналия месец потребителските цени се понижиха с 0,4% спрямо юли, когато пък нараснаха с 0,4%, и при очаквания за спад с 0,6 на сто.

Понижените цени в ресторанти и кафенета в резултат на правителствената схема оказаха най-голям принос за рязкото забавяне на годишната инфлация, коментира в съобщението си от ONS.

В същото време е регистриран ръст на цените на игрите, играчките и услугите, свързани с хобитата, както и на услугите за настаняване и на транспортните услуги.

Изключвайки енергийните цени и тези на храните, напитките и тютюневите изделия, базисната потребителска инфлация във Великобритания се забави през август до 0,9% на годишна база след скок до 1,8% през юли, докато консенсусната прогноза на анкетираните от Bloomberg анализатори беше за още по-рязко забавяне до 0,6 на сто.

Данните за слабата инфлация се публикуват преди края на двудневното заседание на Английската централна банка в четвъртък. Очаква се АЦБ да запази настоящата парична и лихвена политика, но и да сигнализира, че е готова да влее още средства и стимули, защото очаква двойно сътресение от прогнозираното увеличаване на безработицата и засилващото се напрежение около Brexit.

Британската икономика отчете най-силно свиване сред страните от Г-7 през второто тримесечие на годината, преди да си възстанови половината от загубените позиции към края на юли. Очаква се обаче темпът на възстановяване да се забави, тъй като правителството постепенно спира схемата за защита на заетостта в периода на пандемията, а търговските преговори с ЕС са застрашени от провал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още