IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основна лихва за междубанковото финансиране в ЕС падна до рекордно дъно

Краткосрочната лихва в евро, известна като ESTR, се понижи с 0,5 базисни пункта до минус 0,557%

12:29 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Следен отблизо лихвен процент за междубанковото кредитиране в еврозоната спадна до рекордно дъно на фона на изобилието от кеш в икономиката на блока, съобщава Bloomberg.

Краткосрочната лихва в евро, известна като ESTR, се понижи с 0,5 базисни пункта до минус 0,557% - най-ниското й ниво откакто тя бе въведена миналата година. Новото понижение подобри предходния рекорд, достигнат през октомври.

„Това може да ни даде първи поглед върху това какво ни чака преди края на годината“, посочва стратегът Кристоф Ригер от Commerzbank AG. „Излишната ликвидност изглежда ще удари нов рекорд, докато банките се нуждаят от свиване на балансите си“, допълни той.

Европейските кредитори взеха над 1,3 трлн. долара заеми от Европейската централна банка през юни, за да отговорят на търсенето на допълнително финансиране, след като ликвидността им пресъхна, тъй като финансовите институции предпочитат да държат пари в брой от страх за икономическите последствия от коронавирусната пандемия.

Програмата за целеви дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO III) бе подсладена от възможността лихвите по заемите да достигат до минус 1%, ако определени условия за кредитиране бъдат спазени. Това увеличи размера на допълнителния кеш, държан от банките, до рекордните 2,91 трлн. евро миналия месец.

ESTR цели да замени настоящият основен бенчмарк, наречен Euro Overnight Index Average (Eonia), като основна ставка през 2022 г. Новият лихвен процент би трябвало да е по-малко податлив на манипулации и да се публикува ежедневно от октомври насам.

Регулаторите предпочитат ESTR, тъй като представените от него данни се отнасят по-тясно към действителната търговия, предпазвайки го от злоупотреби, но го оставят изложен на по-продължителен спад в търсенето на заеми сред банките с изобилие от пари в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още