IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на инвеститорите за германската икономика продължава да расте

Най-положително влияят прогнозите за силен износ

18:03 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инвеститорите стават все по-уверени във възстановяването на Германия, след като икономиката вероятно избегна двойна рецесия, съобщава Bloomberg.

Очакванията на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) за следващите шест месеца се повишиха до 61,8 пункта през януари от 55 пункта месец по-рано въпреки вероятността за по-дълги и по-строги мерки за ограничаване на пандемията. Очакванията за силен износ повишават прогнозите на инвеститорите, коментира ръководителят на ZEW  Ахим Вамбах.

германия германия

Германската икономика се справя значително по-добре от останалите европейски държави, подпомогната от щедрата държавна подкрепа и силния производствен сектор, който не е толкова пряко засегнат от борбата с вируса, колкото услуги като ресторантьорството и туристическия сектор.

Производството е спаднало с 5% през 2020 г., но вероятно понижението не е продължило през четвъртото тримесечие, обяви статистическата служба миналата седмица.

Перспективите за първото тримесечие обаче са лоши. Канцлерът Ангела Меркел планира да удължи ограничителните мерки до 15 февруари и допълнително да затегне мерките, стана ясно от проекторезолюция на канцлерството за видеоконференцията с министър-председателите на провинциите, съобщи Handelsblatt

След консултация с научни експерти предишната вечер канцлерството е стигнало до извода, че предишните ограничения засега показват ефект. Броят на новите случаи на заразени с коронавируса намалява, както и броят на пациентите в интензивни отделения за Covid-19. Но потенциалната опасност от вирусни мутации, които се считат за по-заразни, налага нови предпазни мерки.

Bundesbank заяви в понеделник, че по-продължителното и по-строго блокиране „може да доведе до голям неуспех“.

Междувременно президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че икономическите прогнози за еврозоната, публикувани през декември, все още са валидни, тъй като предвиждат, че ограниченията ще останат в сила през първото тримесечие. Очаква се банката да остави без промяна политиката си по време на заседанието си в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още