IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Икономиката на Хонконг е в рецесия

Официалните данни от октомври показват, че икономиката на автономния град се е свила с 3,2% през третото тримесечие

17:45 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на Хонконг потвърди в петък, че икономиката на града е изпаднала в рецесия за първи път от десетилетие. Това се е случило основно заради ожесточените антиправителствените протести, които продължават вече повече от пет месеца, предава Ройтерс.

Официалните данни от октомври показват, че икономиката на автономния град се е свила с 3,2% през третото тримесечие, отбелязвайки спад за второ поредно тримесечие, което отговаря на техническото определение за рецесия.

Без да има изгледи за край на все по-бурните протести, анализаторите казват, че спадът може да бъде още по-дълъг и дълбок, като прогнозират брутният вътрешен продукт да се свие още през това тримесечие, както и през следващата година.

„Предполагаме, че протестите ще продължат до края на тази година през 2020 г., освен ако правителството на Хонконг не направи нещо наистина специално (за да сложи край на конфликта) - действие, което то изглежда се опитва да избегне“, казва Ирис Панг, икономист от от ING, и прогнозира, че икономиката на Хонконг ще се свие с 2,2% през 2019 г. и 5,3% през 2020 г.

Честите прекъсвания на транспорта и ожесточените сблъсъци между полицията и протестиращите са възпрепятствали търговския сектор и са довели до отлив на туристи, особено на тези от континентален Китай, които съставляваха около 80% от всички 65,1 милиона души, посетили града през 2018 г.

На годишна база продажбите на дребно са спаднали най-много през август - цели 23%, докато през септември показателят отчете още един спад от 18,3%.

Протестите се появяват, понякога ежедневно и често с малко или никакво предизвестие. Някои по-малки предприятия са прекратили дейността си окончателно. Търговските центрове в близост до сърцето на града, в който се помещават някои от най-големите луксозни марки в света, затварят по-рано всеки ден от тази седмица, когато размириците ескалират.

Търговската активност в частния сектор е спаднала до най-слабите си нива за последните 21 години през октомври според IHS Markit, докато търсенето от страна на континентален Китай е намаляло с най-резките си темпове в историята на проучването - започнало през юли 1998 г.

Правителството въвежда стимули за икономиката от август, но тъй като действа в условията на валутен борд с фиксиран курс на хонконгския долар към щатския, пакетите бяха сравнително малки.

Анализаторите също се съмняват в ефективността на тези стимули, тъй като несигурността не позволява на предприятията и потребителите да харчат и инвестират, а затварянето на магазините води до загуба на работни места.

„Имайки предвид колко лоши са настроенията, ние не очакваме стимулите да имат значимо въздействие, докато политическите размирици не спрат“, казва Томи Ву, старши икономист от Oxford Economics, който прогнозира 1,5-процентово свиване на БВП през 2019 г. и  още един спад през 2020 г. и добави: „Но очакваме в бъдеще да бъдат въведени повече стимули“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още