IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят ли членовете на АЦБ въвеждане на отрицателни лихви?

Централната банка намали лихвените си проценти на два пъти, след като коронакризата ескалира през март

17:32 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Коментари на някои членове на ръководството на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия относно отрицателните лихви доведе до предположения, че британската централна банка може да прибегне до намаляване на разходите за заеми под нулата с цел смекчаване на негативните ефекти от коронавируса върху икономиката, информира Ройтерс

Банката намали лихвените си проценти на два пъти, когато коронакризата ескалира през март. Повечето икономисти казват, че следващият й ход ще бъде да увеличи огневата мощ на своята програма за изкупуване на облигации в размер на 645 милиарда долара (783 милиарда долара) веднага след следващото си заседание на 18-ти юни.

Инвеститорите обаче започнаха да оценяват възможността институцията да преодолее дългогодишното си нежелание да понижи лихвата под нулата.

Промяната в пазарните настроения се случи, след като главният икономист на банката Анди Холдейн заяви, че институцията разглежда възможността за спешно налагане на отрицателни лихвени проценти и купуване на по-рискови активи.

„Икономиката е по-слаба отпреди година и сега сме на ефективната долна граница, така че в този смисъл това е нещо, което ще трябва да разгледаме“, казва Холдейн в интервю за в. Daily Telegraph.

През миналата седмица управителят на централната банка Андрю Бейли коментира, че приемането на отрицателни лихви „не е нещо, което в момента планираме или обмисляме“, но добави, че не е разумно то да бъде изключвано.

Алън Монкс, икономист от JP Morgan, каза, че коментарите, заедно с изказването на заместник-губернатора Бен Броудбент на 12 май, в което той заяви, че банката трябва да прегледа плюсовете и минусите на отрицателните лихвени проценти, предполагат, че централната банка преразглежда позицията си по въпроса.

„Въпреки смесените съобщения изглежда, че Комитетът за парична политика смята, че това е дебат, който поне си струва да се отвори“, казва Монкс.

Роб Ууд, икономист от BofA Global Research, заяви, че краткостта на последните коментари предполага недоразумения, но изглежда, че централната банка сигнализира, че 0,1% вече не е дъното за лихвите и през август е възможно намаляването им до нула.

„Смятаме, че лихва от 0% е достатъчна за централните банкери и те ще трябва да изчерпат другите си опции преди да преминат към отрицателни проценти“, каза Ууд.

Понижаването на лихвите  под нулата би отслабило допълнително паунда, който  вече се намира на най-ниските си нива спрямо долара и еврото за последните два месеца заради перспективата за провал на търговските преговори с Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още