IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещанието на Ердоган за продължаващо намаляване на лихвите срива лирата с 8%

Тази година турската валута е изгубила 40% от стойността си спрямо долара

13:40 | 23.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турската лира отбеляза спад от 8% спрямо долара във вторник, след като президентът Реджеп Ердоган защити рязкото понижаване на лихвите и обеща да спечели „икономическата война за независимост“ въпреки повсеместните критики и увещания да промени курса, предава Ройтерс.

Курсът на турската валута достигна 12,49 лири спрямо долара след  рекордните спадове на цената през последните 11 сесии. Тя е изгубила 40% от стойността си тази година, включително спада с близо 20% от началото на миналата седмица.

Ердоган подложи на натиск централната банка да започне агресивен цикъл на смекчаване на политиката с цел, по думите му, подкрепа на износа, инвестициите и работните места, въпреки че инфлацията се ускори до близо 20%, а обезценяването на валутата продължава изяждайки голяма част от доходите на турците.

Бившият заместник-председател на централната банка Семих Тумен, който беше уволнен от Ердоган миналия месец, призова за незабавно връщане към политики, които защитават стойността на лирата.

„Нерационалният експеримент, който няма никакъв шанс за успех, трябва да бъде прекратен незабавно и трябва да се върнем към качествени политики, които защитават стойността на турската лира и просперитета на турския народ“, отбеляза той в Twitter.

Лирата е най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари тази година главно заради безразсъдното и преждевременно според анализатори смекчаване на паричната политика. Спрямо еврото валутата поевтиня до ново рекордно дъно от 13,4035 лири. Лира Лира

Купувачите изглежда намаляват, след като индексите на волатилността достигнаха най-високите си нива от март, когато Ердоган внезапно уволни бившия председател на централната банка и назначи сходномислещ критик на високите лихви.

„Спредовете показват, че няма ликвидност на пазара“, казва форекс трейдър и посочва изказванията на Ердоган за основен двигател.

Доходността по 10-годишните бенчмаркови облигации нарасна до над 21% за първи път от началото на 2019 г.

Централната банка понижи лихвата си миналия четвъртък със сто базисни пункта до 15%, доста под инфлацията, която е близо 20%, и даде сигнал за ново смекчаване.

Тя понижи лихвата с общо 400 пункта от септември насам в опасна според анализатори политическа грешка предвид дълбоко отрицателната реална доходност и началото или подготовката за затягането на политиката от почти всички други централни банки.

Според анализатори скоро ще са необходими извънредни повишения на лихвите, а спекулациите за промени в кабинета, свързани с финансовия министър Лютфи Елван, също натежаха върху нагласите.

Ердоган защити политиката на пресконференция късно в понеделник и заяви, че затягането на паричната политика няма да забави инфлацията.

„Отхвърлям политики, които ще доведат до свиване на икономиката на страната ни, ще я отслабят, ще осъдят народа ни на безработица, глад и бедност“, каза Ердоган след заседание на кабинета. Изказването му предизвика спад на лирата в края на деня.

Societe Generale съобщи в понеделник, че централната банка трябва да прибегне до извънредно повишаване на лихвите още идния месец и да вдигне основната лихва до около 19% до края на първото тримесечие на 2022 г.

„Съществуват рискове от продължаващо обезценяване“, коментира Гийом Треска, старши стратег за нововъзникващите пазари в Generali Insurance Asset Management, и допълни, че очаква сътресенията в Турция да имат ограничено въздействие върху други страни и активи от нововъзникващата икономика.

„Все още не виждаме стойност в турските активи. Основната разлика спрямо предишните епизоди на пазарен стрес е ограниченото отстъпление от властите. Има ясно желание за по-слаб фондов пазар“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
що да не може... Мадуро още е прецедент на Венецуела !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Удри, султан бей, таа мачка не е наш'та! Малко ти остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Ето че можело да се ръководи държава с волатилна валута, или сриваща се валута е по-правилно да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още