IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обединеното кралство се насочва към нова рецесия след третата блокада

Новите мерки може също така да подтикнат централната банка да предостави по-голяма подкрепа

17:05 | 05.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Великобритания се насочва към по-сериозна двойна рецесия, след като премиерът Борис Джонсън отново „заключи“ страната без ясен край, пише Bloomberg.

Икономистите заявиха, че мерките, обявени в понеделник, за да се предотврати претоварването на здравната система от нарастващите случаи с коронавирус, със сигурност означават, че британската икономика ще се свие през първото тримесечие. Това ще забави възстановяването от най-големия спад от три века насам, което според анализаторите вече е малко вероятно преди 2023 г.

Затварянето на училищата означава, че този удар ще бъде по-лош от ограниченията, наложени през ноември, според Bloomberg Economics. То също така оказва натиск върху министъра на финансите Риши Сунак да насочи повече средства за подкрепа за бизнеса и работниците. Институтът по икономически въпроси заяви, че мерките могат да струват на икономиката 18 млрд. лири (24 млрд. долара) на месец, което се равнява на 18% от брутния вътрешен продукт.

 „Това е лошо“, каза Людовик Субран, главен икономист в Allianz, в интервю за телевизия Bloomberg. „Великобритания е икономика на услугите, така че всичко, свързано със спиране на услугите, е лошо, защото неща като училищата са голяма част от БВП. Също така от това зависи колко родители са в състояние да работят“, коментира финансистът.

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак обяви допълнителни стимули от 4,6 милиарда паунда (6,2 милиарда долара) в подкрепа на британския бизнес, принуден да затвори заради третата национала блокада по време на пандемията.

Предприятията за търговия на дребно, хотелиерство и развлечения ще имат право на еднократна безвъзмездна помощ в размер на около 9 хил. паунда, за да издържат до пролетта, се казва в изявление на Министерството на финансите във вторник. Това е допълнение към съществуващите безвъзмездни средства от около 3 хил. паунда на месец за фирми, които трябва да затворят поради ограниченията срещу коронавируса.

Новата блокада може също така да подтикне централната банка да предостави по-голяма подкрепа - или чрез ускоряване на темпото на програмата за изкупуване на облигации, или чрез предприемане на по-драстични мерки като намаляване на лихвените проценти под нулата за първи път.

„Финансовата подкрепа за бизнеса трябва да бъде засилена в съответствие с опустошителните ограничения, които се налагат върху него“, каза Адам Маршал, генерален директор на британската търговска камара. „Предприятията не трябва да бъдат оставени да фалират сега, когато пускането на ваксината осигурява светлина в края на този дълъг тунел“, посочи той.

 „Рецесията, каквато изкарахме преди Коледа, сега почти сигурно ще бъде по-дълбока, отколкото предполагахме преди. Преминаването на училища, университети и колежи към дистанционно обучение ще усили шока“, заяви Маршал.

Въпреки че щетите от последното блокиране не се очаква да бъдат толкова тежки, колкото рекордното свиване в размер на 18,8% през второто тримесечие на миналата година, това означава мъчителен период за Великобритания и може да засили дългосрочните ефекти от вируса.

Третата национална блокада идва също няколко дни след официалното излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, което означава, че фирмите трябва да се справят освен с Covid, и с новите разпоредби, регулиращи търговията с най-големия партньор на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ягоди събирани специално от Елизабет втора.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
"еднократна безвъзмездна помощ в размер на около 9 хил. паунда"Това покрива само заплатата на 4 чистачки...за месеца.Останалите хрантутници какво ще ядат, ягоди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
по правилно ше е ако се пише вече само "кралството"... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още