IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Низходящата тенденция при долара продължи и след заседанието на Фед

Арсеналът на централната банка за подкрепа на американската икономика все още е доста голям и действа като стимул на пазарите, посочи Даниел Дончев

19:40 | 31.07.20 г.
Низходящата тенденция при долара продължи и след заседанието на Фед

Според Дончев несигурната ситуация около пандемията в САЩ е част от причините, водещи до отслабването на долара. Той посочи, че от това печелят суровините и традиционно акциите на развиващите се пазари. Той акцентира върху доброто представяне на златото и суровинните метали.
Според него е по-слаба е корелацията между долара и петрола.

По думите на експерта спадът на американската икономика за второто тримесечие от над 30% на годишна база е наистина стряскащ, но не е неочакван.

“Стимулираща политика на Фед вероятно ще продължи за по-дълъг период, докато не видим ясни сигнали, че икономиката се възстановява“, очаква Дончев и потвърди, че докато инфлацията и икономиката са на текущото си състояние, лихвите няма да се увеличават.

Главният инвестиционен директор на "Експат Асет Мениджмънт" обаче не очаква Фед да се насочи към отрицателни лихви, поне в рамките на следващите шест месеца.

Той отбеляза, че арсеналът на централната банка за подкрепа на икономиката все още е доста голям, включително чрез изкупуването на ценни книжа, на активи, обезпечени с ипотеки, корпоративни облигации и др., което действа като стимул на пазарите.

Какви сигнали изпрати Джером Пауъл към пазарите? Как ще повлия коронакризата на паричната политика на централната банка на САЩ? Ще има ли сценарии, подобни на март, със затваряне и липса на потребление? Колко може да отслабне доларът спрямо еврото? Може ли да се очаква стагфлация?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още