IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на енергията върнаха инфлацията в Германия до нула през септември

На месечна база потребителските цени в най-голямата икономика в еврозоната са се свили с 0,2%

10:08 | 13.10.15 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Значителният спад в цените на енергията доведоха инфлацията в Германия през септември до 0% на годишна база през септември. През август и юли стойността й беше 0,2%. В сравнение с август тази година потребителските цени в най-голямата икономика в еврозоната са се свили с 0,2%, съобщи федералната статистическа служба Destatis.

Индексът на потребителските цени е бил по-нисък на годишна база единствено през януари тази година, когато беше регистриран 0,3-процентов спад в сравнение със същия месец на предходната година.

Статистическата служба си обяснява стойностите за септември с падналите цени на енергията (-9,3% спрямо септември 2014 г.), които през последните месеци отчитат все по-резки понижения.

Когато се изключат тези цени, инфлацията през септември на годишна база става 1,1%. 

Хранителните продукти са поскъпнали с 1,1% в сравнение със септември 2014 г. По-скъпи са зеленчуците (+9,6%) и плодовете (8,8%). Повишение на цените има и при рибата и морските дарове, захарните изделия. Поевтинели са млечните продукти.

В сравнение с август по-ниски са цените на самолетните билети (-3,2%) и екскурзиите (-11,7%), което се обяснява с края на летния туристически сезон. Поевтиняват също така горивата (-4,4%).

Хранителните продукти поскъпват с 0,5% на месечна база, като най-голямо увеличението при зеленчуците (+3,8%) и плодовете (+1,6%), дрехите (5,7%), обувките и аксесоарите (+5,1%).

WBPonline подчертава, че стойностите на инфлацията в Германия са под целите на ЕЦБ от 2% и президентът на институцията Марио Драги по всяка вероятност има основание да се притеснява за слабия ръст на потребителските цени в еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още