IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 20 млн. заявления за безработица са подадени в САЩ за три седмици

Само за миналата седмица броят им е 5,2 млн., сочат данни на американското министерство на труда

18:15 | 16.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Още 5,2 млн. американци са поискали помощи при безработица миналата седмица, с което общият брой на заявленията през последния месец е надминал впечатляващите 20 млн. броя, съобщава Ройтерс. Това подчертава задълбочаващият се икономически срив, причинен от коронавирусната пандемия.

Министерството на труда на САЩ съобщи днес, че 5,245 млн. нови заявления за безработица са били подадени миналата седмица, което обаче е спад спрямо леко ревизираните 6,615 млн. молби през предходната седмица.

Според допитване на Ройтерс сред икономисти първоначалните очаквания бяха за намаляване броя на заявленията до 5,105 млн. през седмицата, приключила на 11 април. Някои икономисти очакваха заявленията да достигнат цели 8 млн. броя.

Публикувани вчера данни показаха рекорден спад на продажбите на дребно през март и най-голямото свиване на фабричното производство от 1946 г. насам.

Икономисти прогнозират, че икономиката, която според тях вече е в рецесия, се е свила през първото тримесечие с най-бързия си темп от Втората световна война насам.

Седмичните заявления за обезщетение при безработица, които са най-своевременните данни за стабилността на икономиката, са следени внимателно за сигнали за дълбочината на кризата, кога може да се стигне до вълни от съкращения и кога може да започне възстановяването.

„Спадът на икономическата дейност е спиращ дъха. Макар че ще усетим първоначален скок, след като икономиката заработи отново, силата и трайността на възстановяването никак не са ясни“, коментира Джоел Нароф, главен икономист в Naroff Economics.

С данните за заявленията през миналата седмица общите заявления за безработица са надхвърлили 20 млн. броя от седмицата, завършила на 21 март, досега.

„Очакваме броят на заявленията да остане много висок през идните седмици, тъй като все повече компании съкращават служители в отговор на блокадата“, коментира Джоузеф Бригс, икономист в Goldman Sachs в Ню Йорк.

„Включително с тази седмица прогнозираме допълнителни 20 млн. заявления при безработица до края на май, след което очакваме новите заявления да намалеят до нива, съответстващи на предходни рецесии“, допълва Бригс.

Отделните щати наредиха на хората да си останат вкъщи в опит да се овладее разпространението на коронавируса. Мярката засегна 90% от американците и спря рязко икономическата дейност.

Заявленията за безработица, които са подадени тази седмица, а данните за тях ще бъдат публикувани идния четвъртък, ще имат допълнително значение, тъй като ще покриват периода, в който федералните власти са анкетирали бизнес организации за априлския им доклад за заетостта.

Икономисти очакват милиони загубени работни места този месец, след като икономиката изтри 710 хил. работни места през март, най-голямата загуба от 2007-2009 г. насам. Докладът за безработицата през миналия месец сложи край на бума на заетостта, който започна в края на 2010 г. и беше най-дългият в историята на САЩ.

„Скоростта и мащабът на загубените работни места ще са сходни повече на природно бедствие, отколкото на обикновена рецесия“, коментира Данте ДеАнтонио, икономист в Moody’s Analytics. „Общо загубените работни места през април може да са 10 до 20 пъти повече, отколкото тези през март“, счита той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още