IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Инвеститорите на развиващите се пазари да се готвят за печалби

От американската инвестиционна банка заявиха, че са повишили бичите си очаквания за китайските акции през тази година

15:45 | 12.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Показателят, следящ представянето на развиващите се пазари, се очаква да нарасне с 8% през тази година, смятат от инвестиционната банка Morgan Stanley, съобщава CNBC.

Оттам обясниха, че индексът MSCI Emerging Markets по-всяка вероятност ще бъде подкрепен от допълнителните стимули от страна на Пекин и бичите настроения на китайския фондов пазар. Китайските акции съставляват 32,12% от индекса.

От началото на годината CSI 300 – измерителят, следящ най-големите публични компании на азиатския континент, както и индексът на борсата в Хонконг Hang Seng се представяха по-добре от MSCI Emerging Markets. 

От Morgan Stanley заявиха, че са повишили бичите си очаквания за китайските акции през тази година, като дори смятат, че те ще поведат възстановяването на развиващите се пазари през 2019 г.

Увеличаването на вероятността за търговска сделка между САЩ и Китай също подобрява перспективите, обясняват от щатската банка. В допълнение, ефективността на неотдавнашния пакет от мерки за стимулиране на Китай се е оказала по-добра от това, което е очаквал пазарът. От Morgan Stanley обръщат внимание и на рекордното банково кредитиране и общото ниво на социално финансиране, които отразяват именно взетите мерки за повишаване на ликвидността в икономиката.

Миналата седмица Пекин дори обяви нови мерки за засилване на растежа чрез намаляване на данъците и др. Според анализаторите от банката в крайна сметка мерките за стабилизиране на икономическия растеж и пазара на труда ще ускорят ръста на БВП през втората половина на годината.

Очакванията са и други развиващи се пазари да се възползват от стимулите на Пекин.

Според  Morgan Stanley инвеститорите, които искат да се възползват от възстановяването на развиващите се пазари, трябва да следят освен Китай и Индия, Индонезия, Синагапур и Бразилия.

„Друга причина за по-оптмистичните перспективи за развиващите се пазари са по-добрите от очакваното корпоративни печалби в региона“, посочват още от банката.

Цената на медта също се оказва в полза на по-добрите очаквания на анализаторите. Медта е поскъпнала с 10% до най-високите си нива от юни 2018 г.

Според Morgan Stanley търсенете на мед ще се повиши, особено в Китай, през следващите тримесечия.

„Ако традиционната силна корелация между цената на медта и акциите на развиващите се пазари се задържи, то това обещава подновяване на възходящия тренд на развиващите се пазари“, обясняват още от американската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още