IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за безработица в САЩ леко се вдигат, но остават на изключително ниски нива

Броят на хората без работа се задържа под 300 хил. за последните около три години

16:38 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали молби за обезщетение при безработица, се е повишил леко през изминалата седмица, но остава на много ниско ниво от десетилетия насам, което показва, че пазарът на труда в САЩ е стабилен, съобщава The Wall Street Journal.

Първоначалните заявления за безработица са се увеличили със сезонно изгладените 3 хил. броя, или малко над 1%, до 229 хил. за седмицата, приключваща на 17 март. Това е над очакванията на икономистите, интервюирани от The Wall Street Journal за 225 хил. заявления. 

Седмичните заявления за безработица остават под ключовата граница от 300 хил. от около три години насам, като това е най-дългият период на задържане на тези нива от 1970 г., когато населението на САЩ е било много по-малко от сега.

Увеличението на броя на безработните през миналата седмица в крайна сметка е незначително, което предполага силен ръст на заетостта през март, а това би трябвало да подкрепи и потребителските разходи, пише Ройтерс.
Според последните актуални данни заетостта в САЩ продължава да расте и през януари, като новите работни места извън земеделието са 220 хил. на фона на очакваните 180 хил.

Заплатите пък растат с най-бързия си темп от повече от 8 години, а безработицата се задържа на ниво от 4,1%, което е и най-ниското ѝ равнище от 2000 г.

От вчерашната среща на Федералния резерв стана ясно, че медианната оценка за икономическия растеж на САЩ за тази година е повишена до 2,7% от 2,5% през декември, което сигнализира доверие на потребителите в САЩ въпреки последните слаби четения на продажбите на дребно. Оценката за 2019 г. е увеличена до 2,4% от 2,1%.

Прогнозата за дългосрочния устойчив растеж на икономиката остава без промяна на ниво от 1,8%, което предполага, че централните банкери все пак остават скептични към очакваните ефекти от понижаването на данъците върху растежа. Медианната оценка за ръста на брутния вътрешен продукт за 2020 г. също не е променена и остава 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още