IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените повишения все още отсъстват от плановете на ЯЦБ

Ръстът в цените не е предизвикан от по-високо търсене, затова трябва да се поддържат стимулите за икономиката, смятат централните банкери

11:18 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка:Kiyoshi Ota/Bloomberg

Представителите на Японската централна банка (ЯЦБ) не са обсъждали възможността за лихвени повишения с цел да се забави поевтиняването на японската йена, като много от тях са подчертали колко е важно да се поддържа свръхразхлабената парична политика. Това става ясно от обобщението на коментарите от заседанието на банката през юни, пише Ройтерс.

Само един от банкерите е изразил опасения относно рязкото поевтиняване на валутата, което според него може да навреди на икономиката, като усложни изготвянето на бизнес планове от компаниите.

Много от централните банкери са на мнение, че по-силният ръст на заплатите е ключов за поддържането на целевото равнище на инфлацията от 2% на ЯЦБ.

Цените на все повече стоки се увеличават поради поскъпването на суровините и волатилността на японската йена. Но е подходящо да се поддържа сегашната парична политика "тъй като ценовите покачвания не са предизвикани от силно търсене", заяви един от членовете на банката.

Според друг от банкерите "за да се постигне устойчив ръст на заплатите, който би могъл да увеличи търсенето, ЯЦБ трябва да поддържа сегашната си парична политика и да подкрепи икономиката".

На заседанието си през юни ведомството на Харухико Курода запази свръхниските лихвени проценти и насоките си за поддържане на разходите по заемите на „настоящите или по-ниски" нива, с което изрази решимостта си да се съсредоточи върху подпомагането на слабото възстановяване на икономиката от пандемията на COVID-19. Освен това централната банка заяви, че трябва „внимателно да наблюдава" въздействието, което движенията на обменните курсове могат да окажат върху икономиката.

Последно японската йена се срина до 24-годишно дъно спрямо щатския долар, като към 10:46 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 134,97 японски йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още