IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек ръст на индекса за заетост на Ifo

Настроенията на пазара на труда остават напрегнати, но компаниите отново стават по-оптимистични и искат да уволнят по-малко служители

11:29 | 29.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

На фона на надеждите за бързо възстановяване от причинената от коронавируса криза  според института Ifo германските компании възнамеряват да съкратят по-малко служители. Индексът за заетостта се повиши леко през юли в сравнение с юни с 0,9 пункта до 93,2 пункта, както заяви базираният в Мюнхен икономически изследовател в сряда, след като е  анкетирал около 9 000 компании.

„Пазарът на труда все още не се е възстановил", казва експертът на Ifo Клаус Волрабе. Все още се планират уволнения в редица фирми, особено в промишлеността, но „песимизмът забележимо намаля в последните два месеца“, пояснява той.

Параметърът се покачва в три от четири икономически сектора. От гледна точка на Ifo ситуацията в търговията на дребно бавно се облекчава. Броят на компаниите, които планират да съкращават хора, все още е голям, но е по-малък, отколкото през юни.

При доставчиците на услуги съкращенията и наеманията вероятно ще бъдат приблизително балансирани. В промишлеността индексът отново расте, но много компании в бранша вероятно ще продължат да намаляват работните си места. Параметърът потъва през юли само в сектора на строителството.

След достигнатото дъно по време на кризата настроението на мениджърските етажи напоследък се прояснява. Индексът на бизнес климата на Ifo за юли се повиши до 90,5 пункта от 86,3 пункта през юни. Това беше третото поредно увеличение. Експертите смятат това за обрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още