Лагард: Въобще не сме обсъждали хеликоптерни пари

ЕЦБ няма да купува дългове директно от правителствата на еврозоната, твърди президентът на банката

Лагард: Въобще не сме обсъждали хеликоптерни пари

Лагард поля със студен душ" възможността за политиката, известна като "хеликоптерни пари". Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Коментари
1
 
3
 
4
CGY
преди 4 месеца
Че купуването на дългове индиректно, през пазарите, прави ли парите нехеликоптерни?

Между другото, нека не забравяме, че понятието "хеликоптерни пари" за пръв път е изречено като шега, целяща да илюстрира икономическия абсурд на тези идеи, а не в смисъл на реален метод на парична политика. Това, че днес се употребява все по-често като "истинска" опция само показва колко далеч от разума за мнозина политици и централни банкери.
0
 
9
 
3
преди 4 месеца
Има време и за хеликоптерните пари. Нищо ново под слънцето. Преди 2 хилядолетия ЕС се е наричал Римска империя. Хората в империята живели щастливо, но глобализацията не ги подминала. Колкото повече се разраствала империята, повече роби работили на полето за едрите батьовци. В резултат на евтиния робски труд, дребните фермери фалирали, а едрите робовладелци изкупили земите им. Така дребните фермери станали градски пролетариат. Разбира се от гладните бивши селяни веднага се възполвали популистите- познат сценарий, нали. Така се наложило за да има мир и щастие, всеки ден императора да плаща от хазната стотици хиляди "хеликоптерни" хлябове, а още и да забавлява гладните, с гладиаторски битки.... Но хората са краткопаметни! Лесно се люшкат от голям оптимизъм, до още по-голям писимизъм. Бързо забравят уроците на времето и водени от изначалните си пороци,кога през поколение, кота през две, преживяват дежаву, след дежаву!
4
 
2
 
2
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Гледай си бояришника и путиня бе, кво се буташ по теми за ЕС, нали не ти харесва?! Гледай си там мизерията и не зяпай в чуждата чиния.
2
 
5
 
1
преди 4 месеца
Лагард: Въобще не сме обсъждали хеликоптерни пари

Че кой ви е позволил?
Метрополията на Капитолията може да вика хеликоптери!
Вие хеликоптери може да пратите при акциите
за поддръжка на демокрацията в Афганистан, Сирия, Ирак, Либия, Йемен....
Аре равнис-мирно!