IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Политиката ни не е на автопилот

Коментарът на Лагард беше направен ден, след като Управителният съвет постави началото на преоценка на стратегията си

10:44 | 24.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристина Лагард, управител на ЕЦБ. <em>Снимка: Bloomberg /&nbsp;Photographer: Simon Dawson</em></p>

Кристина Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg / Photographer: Simon Dawson

Инвеститорите не трябва да приемат, че настоящата парична политика ще бъде блокирана в обозримото бъдеще само защото служителите са фокусирани върху преразглеждането на институционалната стратегия, заяви управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

„За тези, които смятат, че (паричната политика – бел.ред.) е на автопилот, това е нелепо“, каза тя в интервю от Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „Нека разгледаме фактите. Нека да разгледаме как се развива икономиката", продължи французойката. eu eu

Коментарът на Лагард беше направен ден, след като Управителният съвет постави началото на преоценка на стратегията си по отношения на инфлационната цел и инструментите на политиката на ЕЦБ. В стратегическия преглед ще бъдат включени и теми като климатичните промени, а целият процес вероятно ще продължи до декември. Промяната на формулировката на ЕЦБ за ценова стабилност - понастоящем определена като годишна инфлационна ставка близо, но под 2% в средносрочен план, ще бъде фокусът на прегледа на ЕЦБ.

Кристин Лагард пое управителния пост в ЕЦБ през ноември, когато започна и изпълнението на нов пакет от количествени облекчения, приет през последните седмици от мандата на предшественика ѝ Марио Драги.

Икономистите очакват количествените облекчения да продължат поне до края на следващата година, а лихвите да се задържат ниски чак до началото на 2022 година.

Лагард каза, че прегледът ще бъде отделен от решенията за паричната политика, които Управителният съвет взема на всеки шест седмици и че създателите на политиката ще следят внимателно икономическите данни.

„На тези, които смятат, че ще бъдем напълно статични за 12 месеца, казвам - внимавайте, нещата могат да се променят“, каза Лагард.

Тя също така повтори призива си правителствата с фискално пространство да го използват и отхвърли предположението, че централните банки като ЕЦБ започват да изчерпват опциите си. „Не мисля, че централните банки са изчерпали инструментите си“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още