IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с продажбите на дребно във Великобритания се задълбочава

През май те са регистрирали най-големия си спад от 1995 г. насам

15:28 | 04.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели през май, затвърждавайки мрачната картина за индустрията на фона на затрудненията на редица големи компании в сектора, съобщава Bloomberg.

Общите продажби са се свили с 2,7% на годишна основа, което е най-големият спад от 1995 г., ако се изключат великденските отклонения. Макар че понижението донякъде се дължи на силните данни през май миналата година, когато продажбите бяха стимулирани от хубавото време, кралската сватба и Световното първенство по футбол, политическата и икономическата несигурност също са изиграли значителна роля, отбелязва Британският консорциум за продажби на дребно (BRC).

Главният изпълнителен директор на BRC Хелън Дикинсън заяви, че слабите данни повишават риска от загуба на още работни места и затваряне на магазини. Изпадналата в затруднение империя за продажби на дребно Arcadia Group, която притежава Topshop и Miss Selfridge, нае двама експерти по преструктуриранията в борда на директорите си през април, предложи излизане от американския пазар и затвори 23 магазина във Великобритания и Ирландия.

Потребителите допринесоха за голяма част от икономическия растеж след гласуването във Великобритания за излизане от ЕС през 2016 г., но утвърдени компании на британските търговски улици изпитват затруднения през последните месеци.

Натискът от онлайн търговци на дребно, особено от Amazon, също оказва влияние. Outdoor & Cycle Concepts, която притежава магазини за спортни стоки и велосипеди, също планира да затвори някои от обектите си, а компании като веригата за електроника Maplin фалираха.

На тримесечна основа продажбите на различни от храни стоки са намалели с 1,1% през май, сочат данните на BRC.

Дикинсън съобщи, че правителството трябва да предприеме мерки, като посочи данъчната система, която изисква от търговците на дребно да плащат „големи суми независимо дали са на печалба“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още