IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард прехвърли тежестта на възстановяването върху правителствата

Поддържането на схемите за защита на работните места е от решаващо значение за избягване на рязко увеличаване на безработицата, заяви управителят на ЕЦБ

15:30 | 13.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. <em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Правителствата на еврозоната трябва да продължат с големите разходи, за да се подпомогне възстановяването на блока от историческата рецесия, предизвикана от пандемията от коронавирус, допълвайки и супер разхлабената парична политика, заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Тъй като нивата на дълга надвишават 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, нарастват опасенията, че правителствата ще изпитат затруднения при осигуряването на допълнителна подкрепа и субсидии, повишавайки риска от внезапно прекратяване на схемите за заетостта и доходите. 

"Доверието в частния сектор зависи до голяма степен от доверието във фискалните политики", подчерта Лагард в речта си, добавяйки: „Продължаващата експанзивна фискална политика е жизненоважна, за да се избегне прекомерното съкращаване на работни места и да се подкрепят доходите на домакинствата, докато икономическото възстановяване стане по-стабилно“.

Схемите за субсидиране при заетостта вече са удължени в няколко държави, но някои се застъпват за още по-дълга подкрепа, едно- или двугодишни удължавания, за да се укрепи доверието, докато блокът се възстановява от рецесията, която може да свие неговия БВП с 8% тази година.

„Поддържането на схемите за защита на работните места е от решаващо значение за избягване на рязко увеличаване на безработицата по-късно през годината“, добави гуверньорът на ЕЦБ в речта си на годишната среща на Управителния съвет на арабските централни банки и паричните власти.

Лагард също настоя за окончателна сделка относно фонд за 750 млрд. евро фонд за възстановяване на ЕС, чието обособяване все още е в процес на преговори и подлежи на политически дискусии.

От своя страна ЕЦБ е готова да коригира всички свои инструменти според нуждите, тъй като няма място за отпускане, изтъкна още Лагард, повтаряйки до голяма степен перманентното послание на банката.

По-рано тази седмица ЕЦБ очаквано запази основните лихвени проценти за еврозоната непроменени. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато той не отбележи, че перспективите за инфлацията се доближават солидно към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период, и че това доближаване е намерило устойчиво отражение в базовата инфлационна динамика.

ЕЦБ облекчава своята политика няколко пъти тази година и сега изчислява, че нейните мерки ще добавят 1,3 процентни пункта към растежа и 0,8 процентни пункта към инфлацията до 2022 г.

Лагард също повтори коментарите си от четвъртък, че ЕЦБ "внимателно" ще оцени икономическите данни, включително укрепването на еврото, което рискува да намали както растежа, така и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Правителствата на еврозоната трябва да продължат с големите разходи, за да се подпомогне възстановяването на блока от историческата рецесия, предизвикана от пандемията от коронавирус..."Надолу няма смисъл да се чете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още