IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са пресечните точки на пазара и макроикономическите данни?

Връзката между икономиката и оценката на активите е „тотално скъсана" през последните няколко месеца, коментира валутният трейдър Александър Николов

17:43 | 27.08.20 г.
Кои са пресечните точки на пазара и макроикономическите данни?

„Единствените пресечни точки са, първо – политиката, която се налага в конкретен регион или държава и второ – поведението на централните банки, което е отново отражение на политическите решения, взети в дадената страна. Данните на инвестиционните банки и гъвкавостта на валутите не са от значение, тъй като пазарите очакват президентските избори и какво решение ще вземе Федералният резерв", прогнозира той. 

Според него най-коментираната тема от началото на лятото е възходящият и стабилен тренд на двойката евро/долара и като цяло на доларовия индекс. „Причината за това е проста – САЩ са най-агресивни в ускоряване на тяхната задлъжнялост“, смята експертът.

Александър Николов коментира, че стойността от 1,18 долара за евро не е изненадваща, тъй като лихвата е отражение на цената на капитала при равни други условия, и е определяща за кривата на търсене и предлагане.

„Когато се увеличава задлъжнялостта, реалното предлагане на една валута се изкривява благодарение на централната банка, т.е. колкото повече Фед агресивно изкупува активи, толкова повече долари се наливат в пазара“, поясни валутният трейдър.

Той е на мнение, че Европейската централна банка действа по-консервативно в това отношение, тъй като следва тенденциите в САЩ, където корпоративният интерес е водещ.

По думите на Александър Николов връзката между макроикономическите процеси и оценката на активи е „тотално скъсана и проблемът е, че корелацията е отрицателна“.

„Това създава систематични рискове във фондовия пазар по отношение на оценката на активите“, посочи той.

„За да бъде реалистичен анализът за бъдещето представяне на американския долар, както и какво влияние ще има върху британския паунд и еврото, е нужно само да се погледнат DAX и FTSE", смята Николов и потвърди, че апетитът за активи и компании, които са позиционирани в германските индекси е много по-голям от този към британските.“

Александър Николов очаква британската лира да не окаже допълнителен натиск върху долара, тъй като тя сама по себе си е достатъчно рискова, поради Brexit и неговите последствия. Що се отнася до еврото той е категоричен, че Европа много по-добре се възстановява отколкото САЩ, но зависи дали ще има втора вълна на заразяване.

Какви са тенденциите при основните валути? Борят ли се социални ефекти с монетарни мерки и доколко това е устойчиво дългосрочно? Кои индустрии са засегнати най-много досега? Ще предприемат ли САЩ нов цикъл за изкупуване на активи? До какво водят изказванията на Тръмп? Има ли зелена светлина пред австралийския долар и докога ще продължи възходящият тренд?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още