IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-уязвимите валути от забавянето на растежа в Китай?

Дори при търговска сделка със САЩ анализаторите очакват временен положителен ефект, който ще бъде последван от свиване на китайската икономика

13:16 | 13.03.19 г.
<p>
	Австралийски долари.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Австралийски долари. Снимка: Архив Ройтерс

На фона на опасенията за китайската икономика някои валути – особено тези на страните производителки на суровини, ще бъдат най-уязвими към забавянето на растежа, пише в свой анализ CNBC.

Според експерти две валути се открояват като най-изложени на риск от ситуацията в Китай – австралийският и новозеландският долар. Китай е най-големият търговски партньор и на двете страни, като 24,9% от износа на Нова Зеландия и около една трета от австралийския износ отиват за азиатския гигант.

По-слабото търсене от страна на Китай - най-големия потребител на желязна руда в света - също се очаква да се отрази на Австралия, която пък е най-големият износител на тази суровина в света.

„Очакваме най-голям спад да понесат австралийският и новозеландският долар заради тяхната експозиция към китайската икономика, като именно заради това смятаме, че желязната руда и въглищата ще бъдат сред най-слабо представящите се стоки през тази година“, посочват в последния си доклад от Capital Economics.

Според анализаторите на компанията слабостта на двете валути ще се запази през цялата година.

Очакванията са по-нататъшното забавяне на китайската икономика да доведе до по-слабо търсене на суровини и съответно да понижи цените им. А когато цените на суровините се понижават, ставаме свидетели и на намаляване на паричните потоци, които постъпват в икономиката от износа, а оттам се обезценяват и съответните валути.

Растежът на втората по големина икономика в света се забави до 6,6% през миналата година, което е най-бавният темп на ръст на БВП от близо три десетилетия.

Въпреки наскоро обявените стимули в подкрепа на китайската икономика опасенията за охлаждането ѝ ще продължат да съществуват, тъй като страната отчете много по-слаби от очакваното данни за вноса и износа през миналата седмица.

Валути в риск

Канадският долар е друга валута, която също би могла да бъде подложена на натиск“, коментира Джамайл Ахмед от брокерската компания FXTM. Според него при сценарий, при който петролът се сблъска с опасения за намалено търсене от страна на Китай, и други валути, обвързани със суровини са изложени на натиск да почувстват натиск като канадския долар и руската рубла.

„Азиатски валути, които могат да бъдат податливи на китайските икономически проблеми, са малайзийският рингит, индонезийската рупия и сингапурският долар“, каза още Ахмад.

Канадският долар и новозеландският долар бяха едни от най-слабо представящите се валути от страните в Г-10 през 2018 г. заради рязко спадащите цени на суровините.

„Това не е изненадващо, като се има предвид колко зависят тези страни от износа на храна, енергия и метали", посочват още от Capital Economics.

Австралийският долар също беше засегнат през тази година както заради притесненията за собствената си икономика, така и заради сигналите за забавяне, идващи от Китай. От 2018 г. валутата е в низходящ тренд, като през миналия февруари се разменяше за 0,7918 американски долара, а сега се търгува за 0,7071 долара.

Ситуацията се усложнява и от влязлата в сила от февруари забрана от страна на Китай за внос на австралийски въглища през едно от най-големите пристанища на страната.

Миналата година Австралия забрани на китайските телекомуникационни компании Huawei и ZTE да продават 5G технологично оборудване в страната, позовавайки се на съображения за национална сигурност.

Само търговска сделка между САЩ и Китай може да спаси валутите изложени на риск, коментират експерти.

„Несъмнено една търговска сделка ще подкрепи валутите на Австралия и Нова Зеландия, но въпреки това смятаме, че всяко едно възстановяване ще е краткотрайно и засенчено от свиване на икономиката на Китай“, сочи анализът  на Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още